Waarom Goudse kaas en chocolade goed voor je zijn.

 

Anita: Bij gezond eten denk ik altijd direct aan vieze groenten en heel gekke granen. Maar wist je dat deze negen als ongezond bekend staande producten eigenlijk heel gezond zijn?

 

Vanaf mijn vijftigste ben ik steeds gezonder gaan eten want ik wil zo lang mogelijk fit, gezond en mooi blijven. Ik let dus iets meer op wat ik eet, maar tot mijn eigen verrassing zijn veel producten – waarvan ik dacht dat ze ongezond waren – juist heel gezond. Gelukkig kan ik dus nog steeds toegeven aan mijn guilty pleasure chocolade.

 

Goudse kaas

Onze Hollandse Goudse kaas zit boordevol vitamine K2. Dit is een belangrijke voedingstof omdat je er niet zo makkelijk aan komt. Vitamine K2 helpt je botten en tanden sterk en gezond te houden. Eet niet een kilo kaas per dag, een paar blokjes is voldoende. Bijvoorbeeld in de salade.

 

Chocolade

Pure chocolade bevat flavonoïden, dit is een antioxidant die er onder andere voor zorgt dat de bloeddruk en het cholesterol omlaag gaan en het is goed voor de bloeddoorstroming. De chocolade moet wel minimaal 70% cacao bevatten.

 

Pindakaas

Pindakaas zit boordevol calorieën, maar wist je dat 80% daarvan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten zijn? Die heb je gewoon nodig. In Pindakaas zitten eiwitten, vitamine E, foliumzuur, magnesium en antioxidanten. Eiwitten zorgen voor een goede bloedtoevoer naar de spieren en ook voor de opbouw van spieren. Vitamine E is belangrijk voor je stofwisseling en je immuunsysteem.

 

 

Bier

Bier wordt al gedronken sinds mensenheugenis. Het bevat koolhydraten, magnesium, ijzer, calcium, vitamine B en antioxidanten. Als je één glas bier per dag drinkt verlaagt dit de kans op hart- en vaatziektes en beroertes. Ale-bier bevat meer antioxidanten dan lager-bier.

 

Popcorn

Een ideale vervanger voor chips is popcorn. Zelfgemaakte popcorn bevat vezels die gezond zijn voor je spijsvertering en darmwerking. Popcorn bevat ook polyfenolen, een antioxidant die ontstekingsremmend werkt. Zoute popcorn is gezonder dan zoete, Vanwege de suiker! Probeer het zout met mate toe te voegen.

 

 

Koemelk

Hoe hip soja-, amandel-, of kokosmelk ook zijn, koemelk bevat acht gram eiwit per kop, terwijl die andere melksoorten maar één gram eiwit per kop bevatten. Daarnaast bevat koemelk vitamine D en calcium en deze voedingstoffen zitten maar in weinig producten.

Banaan

Bananen hebben misschien een slechte naam omdat ze meer koolhydraten bevatten dan ander fruit, maar bananen bevatten ook vitamine A (goed voor de ogen), vitamine B6 (slaap je beter), magnesium (laat je spieren tot rust komen) en tryptofaan, wat zorgt voor een goed humeur.

 

Groene thee

Als je een theeliefhebber bent, drink dan vooral groene thee. Het versnelt de spijsvertering en helpt bij het verbranden van vet. Het bevat polyphenol, een stofje dat ervoor zorgt dat vet wordt geoxideerd. Daarnaast is groene thee goed voor de bloedvaten. Kruidenthee en water zijn natuurlijk sowieso goed. Drink twee liter per dag, waarschijnlijk net iets meer dan je denkt.

 

Amandelen

Als tussendoortje eet ik tegenwoordig een handje amandelen. Ze zijn hartstikke lekker en je krijgt direct een gevuld gevoel. In noten zitten veel onverzadigde vetten, eiwitten, ijzer en vitamine B, en dit is goed voor hart, hersenen en spijsvertering. Koop bij voorkeur rauwe en ongezouten noten.

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars