Voor ik het in de gaten heb is het zover

 

Op 5 januari 2037 is er iets bijzonders aan de hand. Dan krijg ik mijn allereerste AOW. Slik…

 

 

Dan ben ik namelijk 67 jaar en 9 maanden en heb ik mijn pensioenleeftijd bereikt. Pfff, dan heb ik dus nog wel even te gaan. Helaas geen luxe VUT-regeling waarbij ik met 55 jaar mag stoppen. Nee hoor, doortikken tot ik bijna 68 kaarsjes uit mag blazen. 

 

Niks aan te doen, maar een slimme meid regelt haar pensioen op tijd. Zeker als je bedenkt dat de jonkies van nu meer geld uitgeven aan hun luxe koffietjes dan aan hun spaarpot voor als ze later oud en grijs zijn. Nu ben ik ook geen hoogvlieger waar het om mijn financiën gaat, maar ik kan maar beter nu in deze supersaaie materie duiken dan dat ik straks met de gebakken peren en een lege bankrekening zit.

 

Nou verschilt het natuurlijk of je in loondienst bent of dat je als zzp’er werkt. Via je werkgever bouw je pensioen op, als freelancer moet je hier zelf zorgen. En misschien is het zo gek nog niet om een extra potje op te sparen of juist verwachte uitgaven na je pensioen te verlagen. 

 

Gelukkig zijn er allerlei websites op internet te vinden die je op weg helpen om een keuze te maken die past bij jouw situatie. Eerlijk is eerlijk, het is allemaal best ingewikkeld. Deze drie organisaties geven duidelijke en onafhankelijk informatie.

 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor consumenten. 

Het NIBUD. 

De Rijksoverheid. 

 

Dus snap je er nou, net als ik, geen fluit van, doe jezelf dan een plezier en verdiep je erin. Want voor ik het in de gaten heb staat de datum van 5 januari 2037 in mijn gezicht te grijnzen. Nog maar 16 jaar, 4 maanden en 8 dagen…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit