Vervelende celeb-kids

 

Die stuur je naar deze kostschool.

 

 

Ik ben er een beetje van in de ban; Gordonstoun. Dat is de kostschool waar prins Philip een man werd en waar zijn zoon Charles huilend in een hoekje lag. Ook prins Edward ging er naartoe en zijn kinderen Peter en Zara. Maar ook David Bowie en Sean Connery stuurden hun zonen Duncan Jones en Jason Connery naar dit Schotse internaat. Alles in de categorie orde, tucht en ontberingen.

 

Gefascineerd door internaten in het algemeen (sommige kinderen komen daar al vanaf hun vijfde) en dit ontzettende upperclass driloord, dat een van de laatste full boarding schools van Engeland is, dook ik in het fenomeen Gordounston.

 

Zo kom je er op

Is een boarding school voor iedereen weggelegd of kun je er als gewoon mens zonder zes nullen ook komen? Dat kan. Je wordt toegelaten na een goed verlopen eerste gesprek, goede referenties (misschien krijg je die alleen als je rijk en van adel bent) en het examen goed hebt afgelegd.

 

Hoeveel mensen zitten er op Gordonstoun?

Er is ruimte voor 500 inwonende leerlingen (full boarders) en 100 leerlingen die niet inwonend zijn. Voor deze 600 personen zijn er 100 leerkrachten beschikbaar. Eén leraar op zes studenten, dus.

 

Vanaf welke leeftijd ga je naar Gordonstoun?

Er is een junior school waar kinderen van acht jaar al komen en het gaat tot eind middelbare school.

 

Funny facts 

Lara Croft is een fictief Gordonstoun alumnus. Aflevering negen van het tweede seizoen van The Crown gaat over Gordonstoun.

 

Horrorverhalen

Elke dag op Gordonstoun begint met een ferme hardloopsessie die wordt afgesloten met een koude douche, weer of geen weer. Ook werd er (in ieder geval in de tijd dat Charles er was) met de ramen open geslapen, ook als het buiten vroor. Charles zou er heel erg gepest zijn en een keer naakt in een soort kooi zijn opgesloten om daarna met kooi en al onder een koude douche te zijn gezet.

 

Wat kost Gordonstoun?

Rond de dertigduizend pond per jaar.

 

Beroemde alumni

  • Drie generaties van de Britse royal family (Philip, Charles, Edward en de kinderen van Edward)
  • Duncan Jones (zoon van David Bowie)
  • Jason Connery (zoon van Sean Connery)
  • Oona Chaplin (actrice en kleindochter van Charlie Chaplin)
  • Balthazar Getty (acteur en erfgenaam van de intens rijke Getty-familie)
  • Heather Stanning (Britse roeister en Olympisch kampioene)

 

Tot slot de leus van Gordonstoun:

We are not here to prepare you for your exams, we are here to prepare you for your life.

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach