Verliefd? Dan ben je eigenlijk ziek.

 

Toen ik ‘verliefdheid is een virus’ voorbij zag komen, wilde ik mij hier even in verdiepen. Wat bedoelen ze hiermee dan? Lijken mij twee tegenpolen. Maar dat valt bij nader inzien wel mee.

 

 

Corrigeer me vooral als ik fout zit, maar volgens mij hebben jullie het allemaal wel een keer meegemaakt: verliefdheid. Tot over je oren, helemaal hoteldebotel van die ene persoon. En dat zitten op die roze wolk kan gekke dingen met je doen. Ik spreek uit ervaring… Niet meer goed kunnen eten, misselijkheid, slapeloze nachten, geen concentratie. Maar komt dat nou echt doordat je verliefd bent? Ja, de hartstocht voor die nieuwe vlam kan je echt even van je à propos brengen. Je kunt je er zelfs ziek door voelen, blijkt uit nieuw onderzoek.

 

Ziek? Nou, bij het woord verliefd denk ik alleen maar aan rozengeur en maneschijn hoor. Maar de verschijnselen die optreden als je een griepvirus te pakken hebt, zijn hetzelfde als wanneer je vlinders in je buik hebt. Verliefdheid kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam hetzelfde eiwit aanmaakt waarmee het gewoonlijk infecties tegengaat. Als je volslagen hoteldebotel bent gaat je lijf dus strijden tegen een virus dat er helemaal niet is. En dat gaat niet helemaal goed daar binnen, wat resulteert in een grieperig gevoel. Je bent een beetje liefdesziek dus. Kan jij ook niks aan doen. Van sommigen mensen krijg je het nou eenmaal heel snel heel warm.

 

Je zou dan dus in theorie kunnen meten of je écht verliefd bent of niet. Misschien wel handig. Daar kan nog wel eens aan getwijfeld worden namelijk. Maar ik weet het niet hoor, verliefdheid is toch gewoon iets wat je zelf moet voelen? Of heb jij hier een andere mening over?

 

Maar stel, je blijft de rest van je leven met dezelfde man of vrouw, ben je dan de rest van je leven ziek? Nee, zo erg is het nou ook weer niet. Hoe langer je samen bent met jouw lief, hoe meer dat gevoel afneemt en je weer fit als een hoentje bent. 

luisteren naar het hart

 

Ik vind het allemaal niet zo heel erg hoor, moet ik zeggen. Die eerste paar weken dat je hélemaal over je oren bent, alles nog nieuw en spannend, vind ik ook wel erg leuk. Daarna moet je juist je best doen om niet in een sleur terecht te komen.

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts