Vanavond begint het nieuwe seizoen ‘We zijn er bijna!’

 

 

Presentatrice Martine van Os vertelde er gisteren al over op TV, en ik kijk er weer ontzettend naar uit.

 

Ik ben dol op dat menselijke. Dat langzame, dat gehannes, en al die mooie beelden van de natuur en de fascinerende steden.

 

Niet dat ik nou zo’n kampeerder ben, maar gewoon omdat ik van mensen hou.

 

En mensen zijn het, die meedoen aan zo’n reis! We volgen een aantal stellen die samen “georganiseerd” op vakantie gaan. Georganiseerd in de zin van weten waar je naartoe moet rijden, en verder is alles redelijk vrijblijvend. De “captains” van de reis hebben je bij aankomst alvast ingecheckt en een plek voor je bepaald doormiddel van loting. En verder brengen zij je naar plekken waar je anders nooit zou komen, of weten zij een monteur of een arts te vinden in geval van nood. Een prettige manier van relaxed lang weg kunnen. Van weg zijn, maar toch samen. Samen met anderen die ook al een behoorlijke dosis levenservaring hebben opgedaan, en daar ook graag over willen vertellen.

 

Ook laten ze nog graag even zien waar ze goed in zijn. En daar smul ik altijd van. Het groepje blijkt een regelrechte afspiegeling van de maatschappij, en ik ga er altijd graag voor zitten om te ontdekken wie nou wie is.

 

Zo is er elk jaar een stel ‘Sjoerd Gevloerd’ en ‘Nel Snel’. Nel doet alles nog steeds op een holletje, want zij was vroeger thuis voor de kinderen en is nooit in een vakantiemodus gekomen. Nooit heeft ze het gevoel dat ze even niets hoeft, en haar man wordt daar eigenlijk doodmoe van. Die had het na zijn werkzame leven graag wat kalmer aan gedaan, maar dat zit er met Nel niet in.

 

Ook zijn daar elk jaar ‘Antje Irritantje’ en ‘Niek Ziek’: zij weet alles beter en heeft overal een mening over. Hij is daar inmiddels zó moe van geworden dat hij zich altijd ziek voelt. Tenminste… dat zegt zij.

 

‘Madelief Creatief’ en ‘Peter Kanbeter’ zijn gelukkig vrolijker: zij breit, tekent of dicht de hele reis door alsof ze gewoon thuis is. Ze vergeet te kijken naar wat ze meemaakt, en haar man vindt alles wat ze maakt niet goed genoeg. Wat anderen maken trouwens ook niet. Hij kan het altijd beter en zal dat regelmatig showen voor de camera. Toch is hij er ook altijd in geval van nood, pech of ongemak. Dus vooruit maar weer.

 

Ook zien we altijd een ‘Mam Dram’ en een ‘Pap Grap’. Ze noemen elkaar Pap en Mam, en hij maakt de grappen en zij… nou ja, de naam zegt het al.

 

Nee, dan ‘Fred Smet’ en ‘Sas van de Was’! Voordat de rest van de groep überhaupt gearriveerd is, heeft hij de caravan (plus de auto) al gewassen, en heeft zij alweer een rekje buiten staan met haar zojuist gefikste wasje. Alles is weer lekker schoon en ze gaan er even lekker voor zitten op de net afgenomen stoelen.

 

Ze kijken namelijk graag naar de aankomst van ‘Lot Kapot’ en ‘Joop Sloop’. Bij hen gaat altijd álles stuk onderweg, maar ze blijven lachen!

 

En gelukkig! Daar zijn ook ‘Joke Kankoke’ en ‘Bram Vlam’. Joke was eerst getrouwd met ‘Dik Fik’, maar gelukkig is haar nieuwe partner Bram ook nogal van de barbecues. Ze organiseren er op elke camping één, en weten echt wat lekker is.

 

Maar dan ‘Sexy Lexie’ en ‘Ans Dans’! Daar heb ik altijd wat moeite mee. Hij waant zich nog altijd zestien en zij danst nog graag. Niks mis mee natuurlijk, maar ze laten geen moment onbenut om dat te benadrukken. Ze dansen erop los als ‘Madelief Creatief’ haar gedichten voordraagt tijdens de verjaardagen, en op de door Joke en Bram georganiseerde barbecues vergeten ze daardoor steevast te eten. Meestal belandt er dan ook eentje in het ziekenhuis door ondervoeding in combinatie met de hitte en de inspanning.

 

Zoiets zou eigenlijk voorkomen moeten worden door de captains, denk ik vaak.

 

En net als je ze dan allemaal hebt leren kennen, dan is het seizoen weer voorbij! Zo jammer vind ik dat. Ik zie nu al op tegen dat moment, want wie weet ben ik volgend jaar wel zelf op vakantie als het begint. Dan moet ik met een schotel op mijn dak op de camping gaan kijken, nadat mijn man en ik zojuist (zonder ruzie!) met zo’n ‘mover’ de caravan op zijn plek hebben gemanoeuvreerd. En dan zal je het nét zien: daar komt Sexy Lexie al aan met Nel Snel en Mam Dram.

 

Ah, neeeee… ik blijf er wel voor thuis. Ook leuk!

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke