Kijk je ook naar
De slimste mens?

 

Er valt me al een hele tijd iets op bij dat programma. Nee, niet dat van dat hemd. Als je begrijpt wat ik bedoel…

 

Dat hemd van Maarten (oeps, ik zei bijna Mopper) van Rossem bedoel ik dus niet. Al denk ik af en toe dat ie wel heel lang hetzelfde overhemd draagt. Weken achter elkaar. Altijd zwart ja, maar aan de knoopjes kun je zien of het dezelfde is. Ik let op details hè, met m’n mode-achtergrond… Of moet ik m’n boerenverstand gebruiken en begrijpen dat alle kandidaten zich omkleden en hij het na een uitzending van een half uur niet nodig vindt om nóg een hemd in de kreukels te maken. Hij moet geloof ik thuis alles zelf wassen en strijken. Ze nemen op een dag drie afleveringen op, dus dan kun je natuurlijk best drie keer hetzelfde aan. Al is hij wel de enige. De rest komt fris en fruitig, alsof het een nieuwe week is, weer tevoorschijn. Die lopen dus met een kledingtas te sjouwen op weg naar de studio. 

 

Maar daar ging het me eigenlijk niet om. Hoewel, er zijn wel meer dingen die opvallen natuurlijk. Dat ze de typografie hebben aangepast en ik iets meer moet turen. Of moet ik naar Specsavers voor een sterkere? En wat ik me ook weleens afvraag: kun je daar in de studio ook (als je heel goeie ogen hebt) zien wat er bij de antwoorden ‘verborgen’ staat?

 

Het ging me eigenlijk om het klapgedrag. Na elke vragenronde klapt het publiek. Snap ik. De mensen worden vooraf geïnstrueerd en er staat ergens ook altijd nog een medewerker van de opnamecrew voor te doen wanneer ze moeten klappen. Logisch. Als je in zo’n studio zit is de boel heel anders dan thuis op je tv. Soms zie je door de bomen het bos niet tijdens zo’n opname. Er loopt zoveel om je heen te schuiven. Maar zou het daar nou zo onduidelijk overkomen en zou je als kandidaat ook niet in de gaten hebben hoe de boel in elkaar zit? Want die klappen vrolijk mee. Of worden de kandidaten ook geïnstrueerd om te klappen na elke ronde? Heel merkwaardig vind ik dat. Vooral als je dan de winnaar van zo’n ronde vrolijk klappend in beeld krijgt. Net aapjes, die klappen ook altijd voor zichzelf. Ik snap echt niet dat dat nou niet een keer geëvalueerd en aangepast wordt bij een nieuw seizoen. Jij? Let maar even extra op vanavond. Ik hoor het wel.

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska