Heb je het ooit zo gek gegeten?

 

Wat is de gekste/vieste eet-combinatie die jij stiekem lekker vindt maar die je misschien nooit  aan iemand doorvertelt? Ze zijn nooit te gek hoor, geloof me. 

 

Ik hoorde namelijk ooit van een sterrenchef dat hij thuis mayonaise op zijn spaghetti bolognese deed. Niet direct iets waar ik op zou komen, maar ja. Ik ken ook iemand die een zwak heeft voor pindakaas met piccalilly, en dat zal ik ook niet direct  uit gaan proberen. Hoewel het misschien best lekker is.

 

Ik geloof niet dat ik val voor heel rare combi’s, hoewel je mijn chili-kip in cola misschien ook wel een mal gerecht vindt. Er moeten volgens mij talloze écht gekke zelfbedachte receptjes rondgaan. Ik kom erop omdat Amerikanen de bizarste dingen lekker vinden zoals pizza met banaan en verse worstjes met gummibeertjes. Echt. Ik dacht eerst dat het een grap was, maar het is in de States gewoon in winkels en in restaurants te koop!

Kijk maar.

 

 

Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken.

 

Nu vinden Amerikanen het weer heel gek dat wij friet met mayo eten, en in Scandinavië eten ze drop met chocolade, waar wij van gruwen. Chocolademelk met kaas is in Zuid-Amerika trouwens een specialiteit en in het Verre Oosten bestaat er kaasthee. In China at ik ooit het geschaafde vel van kippenvoetjes, wat een specialiteit was. Tot het eten van vissenogen heb ik me nooit kunnen zetten. Er is een eindeloze lijst van gerechten die in andere landen gewoon zijn om te eten, van kaas met maden tot gefrituurde spinnen of gefermenteerde stinkende visdelen.
Eerlijk is eerlijk, soms zijn die smaken gewoon een kwestie van wennen.

 

Maar ik ben niet alleen benieuwd naar wat voor geks je ooit gegeten hebt, maar vooral ook naar welke niet direct voor de hand liggende combinaties je stiekem lekker vindt. Hoewel inmiddels ook niemand meer opkijkt van avocado en cacao, of chocolade en rode biet in taart, of geroosterde kip met (pittige) chocoladesaus. 
Ik heb een paar ‘gekkies’ voor je op een rijtje gezet, die best lekker schijnen te zijn:

 

  • Roomijs met een paar druppels sojasaus of roomijs met een scheutje olijfolie
  • Gegrilde maiskolf met ijs
  • Appeltaart met kaas er in
  • Salami of kaas met jam
  • Appelmoes met mayonaise
  • Hamburger met aardbeienjam
  • Friet met honing
  • Gefrituurd kippenvel
  • Gefrituurde mars of gefrituurde oreo’s

 

Ik ga ze niet allemaal uitproberen hoor, maar wil jij jouw gekste bedenksel met me delen? Wie weet worden we er stiekem wel allemaal blij van!

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden