Typisch mannen

 

Mijn meneer houdt van sport. Om te doen en om naar te kijken. Maar hoeveel wedstrijden op tv kan een mens hebben?

 

 

Het was weer raak dit jaar: Olympische Winterspelen, Tour de France, en als klapper het WK voetbal. In huize Smit was de sport niet meer van de televisie weg te krijgen. Mijn meneer wilde natuurlijk alles volgen. Met als gevolg dat we thuis naadloos van het ene sportevenement in het andere overgingen en ik een Netflixverslaving heb opgelopen…

 

Nou ben ik niet zo’n enorme sportfanaat. Ik ben meer de kantinejuf van de koek en zopie. Met alle plezier bak ik kroketten, zorg ik dat er zakken chips in huis zijn en sleep ik met kratten bier, zolang ik maar niet naar al die sport hoef te kijken. Voetbal is bij ons thuis toch wel favoriet. En alles wordt gekeken. Tot aan de zaterdagcompetitie aan toe.

 

man op de bank met afstandbediening

Mijn meneer, een Ajax-fan, heeft zich erbij neergelegd dat ik nog steeds niet weet wat buitenspel is, en heeft inmiddels een paar vaste voetbalvrienden om zich heen verzameld. Onze ene buurman is voor Twente, de andere is voor PSV, en ze kijken op zondag graag samen naar de wedstrijden uit de eredivisie. Hartstikke leuk hoor, hoe die mannen van die wedstijd genieten, maar tjonge, wat maken die mannen een herrie zeg.

 

Ik schrik me om de haverklap wezenloos. Als de bal op de lat gaat hoor ik oeoeoeoeh. Het volume gaat hoger als er wordt gefloten voor buitenspel. En bij een goal voor de tegenpartij is het huis te klein.

 

De mannen zijn zich van geen kwaad bewust en zeggen dat voetbalsupporters beter zijn opgevoed dan de gemiddelde klant in de supermarkt. Die ramt rustig zijn boodschappenkarretje tegen je enkels als je niet snel genoeg opzij gaat. Dat zal je niet gebeuren als je op zondag naar het voetbalstadion gaat. Daar staan de heren keurig in de rij om met hun kaartje langs de beveiliging te gaan en zoeken ze hun plekje ergens in die enorme arena. Om te bewijzen dat het er echt zo aan toegaat heeft mijn man op een zondag zijn schoonmoeder meegenomen. Haha, daar zat mijn moeder in een bomvol, lawaaiig voetbalstadion, tussen allemaal joelende kerels om haar heen die helemaal uit hun dak gingen tijdens de wedstrijd. Maar inderdaad, geen onvertogen woord op de tribune.

 

Inmiddels is mijn moeder ook voor Ajax en appt ze mijn meneer als hun club gewonnen heeft. Het moet niet gekker worden. Ajax is door naar achtste finales van de Champions League. Dat worden weer rumoerige tijden in Huize Smit. Ik ga maar eens op zoek naar oordoppen. Kan ik lekker rustig naar ‘Ik weet wie je bent’ kijken. Veel spannender…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit