Sterren op je verlanglijstje

Maartje: Ieder jaar weer spannend: wie o wie van de restaurants verdient zo’n felbegeerde Michelinster. En net zo spannend, eerlijk is eerlijk: wie verliest ‘m? De kaarten zijn inmiddels geschud en de sterren zowel verdeeld als ingetrokken, met een verlies van de ster voor restaurant La Rive, het voorheen sterrenrestaurant van het Amstel Hotel, als grootste shocker. En aangezien januari voor plannen maken is, mogen deze voor 2017 met een ster op je to-do-lijstje.

 

 

De klassieker: De Librije, Zwolle 

Maar natuurlijk prijkt De Librije weer op de lijst. Mocht je nog niet in Zwolle zijn geweest, zet ‘m deze zomer dan gewoon (wederom) op de planning. Is het je iets te gortig? Een avond in een sterrenrestaurant (overigens is restaurant De Leest in Vaassen, in de buurt van Apeldoorn, het enige andere driesterrenrestaurant in Nederland)? Scoor dan aankomende zomer de Librijesloep mét picknickmand voor een boottocht-plus door de Hanzestad. Of schuif aan bij Librije’s Zusje, het restaurant dat grenst aan de beeldige binnentuin van het Waldorf Hotel in Amsterdam. De beste sterren-hack? Ga lunchen. Vaak stukken voordeliger en net zo memorabel.

 

De Nieuwe: Strandlodge, Winterswijk

Een strandtent met een ster? Jawel! Nieuw in de sterrenlijst staat Strandlodge te prijken, in Winterswijk, in de winter de Winterlodge gedoopt. Niet aan zee natuurlijk, want in de Achterhoek, maar wel aan een plas, en dat is net zo goed. Een onontdekt pareltje, zo noemde de inspecteur van Michelin het na afloop van zijn bezoek. Het rustieke pand met groot buitenterras aan het water staat in de Achterhoekse bossen en is, inderdaad, precies dat onontdekte pareltje. In de zomer om de duidelijke reden: de plas voor de deur en het zicht op de ondergaande zon vanaf de gedekte tafels op het terras. Maar eigenlijk is de Winterlodge misschien nog wel beter: in deze periode is het restaurant robuust met geweien aan de muren en stoffen fauteuils in warme kleuren en een knapperde haard.

 

 

 

De Eilander: Bij Jef, Texel

Bij Jef mag ook niet overgeslagen worden. Het is het enige restaurant op de Waddeneilanden met een Michelinster en op de kaart staan voornamelijk gerechten gemaakt van ingrediënten van het eiland en alles – vanzelfsprekend – om je tafelgenoot bij af te likken. Belangrijker nog: hier geen dichtgeknepen billen en moeilijk gedoe maar lekker ongedwongen en wie niet naar huis wil, boekt één van de kamers boven. 

 

De Opsteker: La Rive in het Amstel Hotel

Wij delen ze niet uit, de sterren, en mogen La Rive dus graag een hart onder de riem steken. Wij hier vinden La Rive nog steeds een feest dus hop, even die hoge drempel over want binnen wordt je allerhartelijkst ontvangen. Bovendien grenst de A Bar aan La Rive: tijdens de zomer één van de allerlekkerste terrassen van Amsterdam. Met stip. Zonder (al te veel) poeha. Het terras en de bijbehorende bar pal daarachter – een licht wit-crème-lichtblauw-kleurige ruimte vol met moderne kunst krijgt tien punten, en dan hebben we het nog niet eens over het verrukkelijke eten gehad.

 

Bart @ Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, een lifestyle-blog dat bol staat van de tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.

Homepage sfeerbeeld