Wat? Helpt dit ook tegen die vieze slakken in de tuin?

 

Ik heb zo’n hekel aan het laatste rondje met de hond als het net geregend heeft. Niet omdat ik mijn Takkie geen plasje gun, maar omdat ik dan om de haverklap op een slak trap.

 

 

 

Dat geluid! Ugh, zooo naar… Met tientallen tegelijk liggen ze opeens op de stoep en in mijn tuintje waar ze mijn planten helemaal kaalvreten. Het is me werkelijk nog nooit gelukt om die prachtige bladeren van de hosta’s heel te houden want die vinden ze blijkbaar het lekkerst. En overal zie ik van die zilvergrijze sporen lopen. Waar komen die slijmerige rakkers toch opeens vandaan?

 

Nou, da’s eigenlijk heel simpel: een slak verplaatst zich via dat slijm en dat gaat veel beter als het buiten vochtig is. Op droge en zonnige dagen zitten ze er wel, maar ze schuilen onder de grond of op vochtige donkere plekjes tot het weer gaat regenen.

 

Nou kan ik wel slakkenkorrels in de tuin strooien, maar dan ligt mijn Takkie door dat gif binnen de kortste keren op apegapen omdat ie die dingen opvreet. Dus ik ging op zoek naar een alternatief en kwam de gekste dingen tegen.

 

Vaseline

Als je planten met mooi blad in een pot hebt staan zou een brede rand vaseline om de pot helpen omdat de slakken daar niet overheen durven te kruipen.

 

Sinaasappelschillen

Als je de uitgeperste schillen van sinaasappels tussen je planten legt raken de slakken verdoofd en kun je ze ‘s ochtends en ’s avonds heel makkelijk weghalen.

 

Bier

Doe een beetje bier in een bakje en zet dat in een kuiltje in de tuin. De slakken komen af op de gist in het bier en floepen zo in het bakje. Einde slak…

 

Knoflook

Je moet er wel tegen kunnen, maar de geur van knoflook haalt de eetlust van de slak weg. Je sprayt wat knoflookextract tussen je planten en de geur doet de rest.

 

Schuurpapier

Omdat slakken niet graag over stekelig materiaal kruipen kun je je planten afschermen met schuurpapier. Een rol van een meter lang van de Action kost bijna niks en werkt uitstekend.

 

Misschien helpen deze tips me van die slakkenplaag af, of heb jij een beter idee?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit