Tineke wordt helemaal gek van die statistieken die haar vertellen hoe eng de wereld is

En daarom heeft ze dít trucje bedacht. Heeft ze er geen last meer van…

 

‘Wist je dat één op de drie vrouwen een vorm van dementie krijgt?’ Ik lees het en de schrik slaat me onmiddellijk om het hart. En schrik is iets wat mijn cardioloog me sterk afraadt, maar waar ik maar niet aan lijk te ontkomen tegenwoordig. Iedereen toont namelijk graag iets aan met een getal of een record. Een hoogste getal en een nieuwste record om precies te zijn!

 

En wat ik nou aan al die statistische berichten heb? Ik heb op Facebook zelfs al aangegeven dat ik die berichten over dementie liever niet wil zien, maar dat lijken ze alweer vergeten. Ik wil niet meer bang gemaakt worden door ministeries en goede doelen. Ik word doodziek van al die statistieken over ziektes, klimaatverandering, aftakeling en het afnemen van menselijke beschaving.

 

Doodsoorzaak nummer één bij vrouwen is nu weer even de hartstilstand. Doneren dus!

 

Nou, ik durf te beweren dat de hartstilstand bij iedereen de doodsoorzaak is! Maar dat kan ook mijn ontberen van medisch inzicht zijn.

 

En dat één op de zeven vrouwen borstkanker krijgt, dat leek ineens niet meer alarmerend genoeg. Daarom krijgt nu één op de drie vrouwen ‘ermee te maken’. Mocht je buurvrouw dus borstkanker hebben; ook dán moet je geld overmaken, lijken ze te zeggen.

 

Alleen waarom er voor die borstkanker dan een bevolkingsonderzoek is, en voor die hartstilstanden niet, dat begrijp ik niet altijd meer als ik die statistische berichten voorbij zie komen. Schiet mij maar lek, denk ik dan steeds vaker onverschillig.
Maar dat is dan ook weer niet slim, want ook dát komt statistisch gezien steeds vaker voor. Het aantal wapens in de samenleving neemt schrikbarend toe. Niet gewoon toe, maar ‘schrikbarend’ toe! Althans, volgens de beveiligingsbranche en de verkopers van wapens. De landelijke politie vindt juist weer dat die cijfers nu dalen!

 

En ik krijg al die statistieken gezellig voorgeschoteld tijdens mijn kopje koffie met de krant.

 

Uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat Nederlanders zich steeds veiliger zijn gaan voelen. Maar of dat dan komt omdat ze nu allemaal een wapen bezitten, of omdat er minder delicten met die krengen zijn, dat wordt me niet meer helemaal duidelijk.

 

Moet ik me door deze statistische berichten nou veiliger gaan voelen, of juist niet? Al die getallen, ik kan er zo langzamerhand niks meer mee. Het wordt vandaag buiten 36 graden, maar de gevoelstemperatuur is 38. Ja? En?

 

Statistisch gezien is de zomer de favoriete tijd voor inbrekers om je huis in te sluipen. Oppassen dus! Er staan vaak ramen open en er zijn relatief gezien meer mensen op vakantie dan in andere jaargetijden.

 

Tot het winter wordt! Dan blijken juist de donkere maanden weer ideaal om ergens ongezien naar binnen te kunnen sneaken. Wéér oppassen dus!

 

Eigenlijk wil ik dus graag een nieuwe waarschuwing de wereld in helpen: zorg gewoon goed voor elkaar en wantrouw al die statistieken. Zorg voor je naasten en heb schijt aan gebroken records op het gebied van warmste dagen, meeste inbraken, dodelijkste ziektes, hoogste ditjes en laagste datjes. Het zegt vaak niets.

 

Nou ja… als we er allemaal schijt aan krijgen zal dat wel weer iets over de grootste darminfectie van de afgelopen eeuwen gaan zeggen, maar dat moet je dan maar gewoon negeren. Zorg maar gewoon goed voor jezelf, heb je naasten lief, en doneer af en toe ook eens iets aan een ander.

 

Statistisch gezien lijkt me dat de meeste kans geven op een heel fijne wereld.

 

 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke