Tineke wil het even hebben over de overgang

 

Wie zou dit soort onzin nou steeds verspreiden? Komt zoiets echt uit de wetenschappelijke hoek?

 

Vandaag kwam het wéér ter sprake. Ik zat met mijn vriendinnen aan een (veel te vette) lunch en wéér kwam er iemand met het onzinnige bericht dat intelligente mensen meer last van de overgang zouden hebben dan níet-intelligente mensen. Ik heb die rare mededeling zelfs een keer gebruikt als afsluiter in een column over overgangsvoordelen, maar ik geloof er zelf dus niks van. 

 

Ook zouden mensen die aardig zijn tegen anderen veel meer last hebben van opvliegers! Tsss… Het werd steeds doller bij ons aan tafel. 

 

Nou heb ik de andere hormoon-gerelateerde voordelen die werden opgesomd daarna weer even gemist, want toen stond ik alweer buiten. Ik voelde ineens een hele berg intelligentie opkomen, dus ik was snel even buiten gaan staan voordat ik nóg slimmer of nóg aardiger zou worden. Ik wil het niet te gek maken natuurlijk. 

 

Maar wat ik wel intrigerend vond aan die eerdere mededelingen is het woord ‘mensen’. Mijn vriendin zegt niet dat ‘vrouwen’ die intelligenter zijn meer last hebben, maar dat ‘mensen’ die intelligenter zijn meer last hebben van overgangsperikelen. En daar kan ik wel iets mee, dacht ik toen ik buiten even minder aardig stond te worden. 

 

Ik denk dat een intelligente man zijn vrouw even met rust laat als ze een bui heeft die veroorzaakt wordt door hormoonschommelingen. En ik denk dat slimme kinderen datzelfde doen. Zij reageren erop met nadenken, en moeten er dus even iets voor doen (of juist laten) om zo’n bui van mam/lief een beetje kalm voorbij te laten gaan. 

 

Niet al te slimme mensen hangen hormoonbuien soms op aan iemands karakter, en verbreken dan de band met zo iemand. Zij hebben relatief gezien dus minder last van de overgang (van een ander), en in die zin klopt de stelling van mijn vriendin dus wel weer. Maar toch… 

 

Wie zou dat soort onzin nou toch steeds verspreiden? Komt zoiets nou echt uit de wetenschappelijke hoek? Of gewoon uit een onzinblaadje? Verzinnen domme mensen dit, of zijn het juist de aardige en/of intelligente? 

 

Nou ja, ik schrijf er in ieder geval nu voor de tweede keer over, dus ik ben ook zo dom om het nogmaals te verspreiden als het helemaal niet waar blijkt te zijn. Ook nepnieuws schijnt gewoon overgenomen te worden en daardoor nooit meer te verdwijnen. Maar het feit dat ik er dus weer iets over zeg, zou eigenlijk moeten wijzen op het níet aanwezig zijn van overgangsklachten bij mij. 

 

Tsss…  Helaas… Dat is dus mooi niet het geval. Ik ben juist héél erg aardig, zie ik als ik langs de spiegel loop. En als ik mijn wangen moet geloven ben ik ook het slimste meisje van Nederland. 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke