Voordelen van de overgang

 

Best leuk om die ook eens op een rijtje te zien. Vooral als Tineke een boekje open doet.

 

Vroeger was praten over de overgang ‘not done’. Maar tegenwoordig mag het wel. Sterker nog: het lijkt ineens wel te moeten. Terwijl er vooral de nadruk wordt gelegd op de nadelen van dit fenomeen, zijn er toch écht ook voordelen te bedenken. 

 

Dus hier komen er een paar om de moed erin te houden als je er net aan begint.

 

  • De overgang heeft natuurlijk niet alleen maar te maken met hormonen. Ook je leeftijd speelt een rol. Je valt dus ineens buiten heel veel doelgroepen en wordt op straat bijna nooit meer staande gehouden voor enquêtes en gratis kranten met verkooppraatjes. En omdat men tegenwoordig denkt dat mensen boven de vijftig sowieso niet meer kunnen lezen, schrijven en nadenken, valt men je ook niet meer lastig met handtekeningacties van bijvoorbeeld Amnesty International en Greenpeace. Wel zo rustig als je lekker loopt te winkelen, wanneer je even ‘in between jobs’ bent.
  • Dat ‘in between jobs’ zijn, kun je trouwens nog rekken ook! Dat doe je door niets tegen opvliegers te slikken. Je kwaliteiten doen er namelijk geen moer meer toe als je ze met een knalrood hoofd komt presenteren. Handig om te weten als je dus nog even verder wilt ‘shoppen’.
  • Om diezelfde reden zul je ook nog maar weinig last hebben van seksueel ongepast gedrag. En dat is héél fijn!
  • Dat je lijf aan het eind van de overgang stofjes gaat aanmaken waardoor je denkt: Boeien! Kan mij het eigenlijk schelen dat ik wat dikker lijk…!, vertelt ook niemand je als je nog aan het begin staat. Je wordt straks blij dat je nog leeft en besluit gewoon te gaan genieten van de tijd die je nog rest. Dit gaat allemaal vanzelf en wordt gratis geregeld door hormonen. Laat je dus niks wijsmaken door etiketten op potjes die suggereren dat je die hormonen moet onderdrukken, hè! Want dan komt dat ‘boeien-gevoel’ dus ook nooit! 
  • Dat je energierekening straks weer behoorlijk gaat dalen – omdat je klaar bent met de opvliegers en die ventilator weer op Marktplaats kan – is trouwens ook hartstikke leuk. Vooral aan denken als je nu even zit uit te waaien!
  • En je hoeft je na de overgang ook niet meer aan de regels van de modepolitie te houden. Je mag dus gewoon sokken aan als het buiten vriest, en je mag meelijdend kijken naar de stumpers die dat niet doen. Je mag ineens keihard lachen om de idioterie van een masochist die zoiets voorschrijft in de winter, en je mag iedereen die dan braaf op de fiets zit met blote enkeltjes gewoon uitlachen. Vergeet daarbij vooral niet afkeurend te kijken naar mensen die ook nog scheuren in hun broek hebben en maak het nog leuker door je waaier erbij te pakken en te doen alsof het bloedheet is. Zij hebben het steenkoud en raken hierdoor volkomen van slag. Leuk om te doen. Probeer maar!
  • Uit onderzoek zou trouwens ook nog zijn gebleken dat vooral mensen met een hoger IQ last hebben van overgangsklachten. Ik weet niet of dat nepnieuws is, maar ik vermeld het toch maar. Wellicht dat je je er in elk geval een stuk intelligenter door gaat voelen.

 

Nou, dat was het voor nu, want ik moet nu weer even naar buiten omdat ik me erg intelligent voel.

 

Doe er je voordeel mee!

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke