The Crown in de polder is mateloos populair

 

Deze serie over onze koningin breekt alle records.

 

 

 

Een paar jaar geleden schreef Marcia Luyten een bijzonder boek over een piepjonge Máxima Zorreguieta. In Moederland lees je hoe zij werd gevormd door haar familie, de keuze van haar vader om voor het Argentijnse regime-Videla te werken en de woelige donkere jaren in het land van haar jeugd. Maar natuurlijk ook over haar leven als jetsetter in New York en hoe ‘onze’ Willem-Alexander hopeloos verliefd op haar werd, met alle politieke gevolgen van dien.

 

Never a dull moment in het leven van hare majesteit, en al vanaf de allereerste verliefdheid tussen haar en onze kroonprins waren wij gefascineerd door deze prachtige jonge vrouw met haar lange blonde haren die dansend op het achtuurjournaal te zien was.

 

Van het boek van Marcia Luyten werd een superduper dramaserie gemaakt die meteen een daverend succes is op Videoland. Net als The Crown is het een kaskraker van jewelste en wordt de serie als een malle bekeken. Nu heb ik nog niet alle afleveringen gezien, maar eerlijk gezegd lijkt het me nogal ongemakkelijk om een heftig zoenende en verliefde Willem-Alexander (gespeeld door Martijn Lakemeier) en Máxima (door Delfina Chaves) te zien, ook al zijn het maar acteurs. Too much information! Helemaal nu het over een paar dagen Koningsdag is en het paar in Emmen al wuivend over de rode loper zal gaan.

 

Overigens is het met de populariteit van de echte Máxima niet zo best. Volgens de populariteitspolls is het vertrouwen in de koningin het afgelopen jaar naar een dieptepunt gedaald. Nog maar 55 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in de koningin. Dat is bijna 30 procent minder dan vijf jaar geleden, toen het nog 84 procent was. Misschien hebben haar uitgebreide luxe garderobe en de beruchte reis naar Griekenland tijdens de coronapandemie daar een rol in gespeeld?

 

Er is sinds die ontmoeting met Willem-Alexander in ieder geval genoeg gebeurd om met gemak een tweede serie te vullen. Denk maar aan de traan op haar huwelijksdag, de geboorte van de prinsesjes en de kroning van haar man. Volgens RTL is de tweede serie inmiddels besteld.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit