De jonge jaren van onze koningin

 

Op 17 mei viert onze koningin haar vijftigste verjaardag. Maar hoe goed kennen we haar nu eigenlijk?

 

 

Opeens was ze er. De sprankelende, dansende, blonde verschijning uit New York op wie Willem-Alexander enorm verliefd was. Ze trouwde met haar droomprins, kreeg drie dochters en leefde nog lang en gelukkig. Maar van het leven dat ze leidde tot ze Willem-Alexander leerde kennen weten we eigenlijk maar weinig. Terwijl dat haar wel gevormd heeft tot wie ze nu is.

 

Máxima groeide op als een gewoon meisje in een land waar op dat moment van alles aan de hand was. De Vuile Oorlog was in volle gang en onder de dictatuur van Jorge Videla werd haar vader Jorge Zorreguieta eerst staatssecretaris en later minister van Landbouw.

 

Journaliste Marcia Luyten, even oud als Máxima en ook econome, schreef een boek over deze periode. Een biografisch portret zoals Marcia het noemt. Om tot een zo accuraat mogelijk beeld van de koningin te komen heeft Marcia 135 interviews gehouden, met mensen van allerlei pluimage die haar nog uit haar jeugd  kennen. Van de Argentijnse conservatieve katholieke elite, waar Máxima deel van uitmaakte, tot de Peronisten, de mensen die in opstand kwamen tegen het regime van de militaire junta in Argentinië.

 

Het wordt zeker geen boek vol roddel en achterklap want Máxima weet ervan en leverde zelfs de foto aan die op de cover van het boek staat. Marcia kreeg ook toestemming om met Martín, de broer van de koningin te praten. En zelfs met schoonzus prinses Mabel. Zij valt niet onder de ministeriele verantwoordelijkheid omdat ze geen lid is van het Koninklijk Huis. Wat ze precies over de koningin loslieten is natuurlijk nog niet bekend. Maar het maakt me wel stiknieuwsgierig. 

 

Op de achterflap van het boek wordt een tipje van de sluier gelicht:

‘In Máxima Zorreguieta. Moederland, het eerste boek van een biografisch portret in twee delen, laat Marcia Luyten zien hoe Koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland. Door de grote geschiedenis van een land dat droomde van glorie, en door de kleinere geschiedenis van een familieband, hoge verwachtingen en onvoorwaardelijke vriendschap. Máxima waagt de oversteek van Buenos Aires naar Wall Street en de jetset van Manhattan, maar pas nadat een persoonlijke strijd is geleverd.’

 

Vanaf 15 april ligt het boek in de winkel.

 

 

 

Titel: Maxima Zorreguieta
Auteur: Marcia Luyten
Uitgever: De Bezige Bij
EAN: 9789403194806

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit