Het sprookjesachtige Civita di Bagnoregio

 

Dit middeleeuwse dorp lijkt wel een sprookje en Adje gaat er altijd even heen als ze in de buurt is.

 

 

Civita di Bagnoregio staat voor mij bovenaan op de lijst van ‘I borghi più belli d’Italia’. Vanuit het dorp heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving en meestal rijd ik er even naartoe als ik bij Il secondo Alto Piano, de boerderij waar ze te gekke geitenkazen maken, ben geweest.

 

Italië heeft natuurlijk een overvloed aan bijzondere middeleeuwse dorpen en stadjes, maar Civita di Bagnoregio is ongetwijfeld een hele bijzondere.

 

Dit arendsnest is net als Orvieto gebouwd op een turfsteenrots en je kunt het stadje alleen te voet bereiken. Door aardbevingen en andere oorzaken zoals onder andere erosie brokkelt er namelijk steeds meer van het stadje af en is het een van de meest bedreigde plaatsen van de wereld. Niet voor niets is de bijnaam van dit magische en sprookjesachtige stadje ‘la Citta che muore’, de stervende stad.

 

Net als bij Orvieto bestaat de bodem uit een zacht poreus vulkanisch gesteente, waar vroeger grotten in werden gebouwd. Hierdoor is de grond onder de huizen van Bagnoregio nu een grote gatenkaas. Al heel wat huizen en de vier oude stadspoorten zijn in de loop der eeuwen in de afgrond verdwenen. Het gevolg is dat Civita steeds kleiner wordt en door de aardbevingen in de jaren 20 van de vorige eeuw zelfs helemaal apart is komen te liggen. Vroeger kon je het dorp alleen per ezel of te voet bereiken maar na de aardbevingen raakte het stadje zo geïsoleerd dat men besloot om een stenen brug te bouwen en Civita weer te verbinden met het grotere Bagnoregio waarvan het deel uitmaakt. In 1965 werd de brug vervangen door een steviger exemplaar, een lange, smalle voetgangersbrug.

 

Het aantal inwoners van Civita di Bagnoregio varieert van twaalf in de winter tot een honderdtal in de zomer. Enkele restaurantjes, een souvenirwinkeltje, een galerietje, een gelateria en een B&B houden het mini-stadje in leven. Antonio en Vittoria zijn de bekendste inwoners van Civita. Antonio verkoopt er zelfgemaakte wijn en als je geluk hebt, gunt hij je zelfs een blik in de grot onder zijn huis waar hij zijn wijnvoorraad bewaart. De oude Vittoria heeft al jaren een klein olijfoliemuseum en voor een lekkere bruschetta of een gegrild stuk vlees met haar olijfolie moet je in het restaurant van haar zoon zijn.

 

Civita is voor mij synoniem aan de stilte, ook al kan het op zomerdagen soms wel wat druk zijn. De stad en de omringende vallei vormen één harmonisch geheel. Het leven verloopt er traag, de lucht is zuiver en de uitzichten zijn in elk seizoen wonderbaarlijk mooi en zelfs het licht is er heel bijzonder. Het geheel ademt een magische, beetje sprookjesachtige sfeer uit. Civita di Bagnoregio ligt niet ver van Orvieto dus neem even de moeite om door te rijden en dwaal door de straten van dit zeer bijzondere stadje.

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.