Sparen in het nieuwe jaar? Deze truc gaat je helpen

 

Sparen: ik zou niet eens weten hoe veel pogingen ik al gedaan heb, maar het is me helaas nog steeds niet gelukt.

 

 

 

Althans, ik heb wel íets gespaard, maar daar kan ik misschien een dag of drie van leven, dus dat schiet nou niet bepaald op. Mijn voornemen voor het nieuwe jaar is dan ook – tromgeroffel – sparen.

 

Maar waar gaat het eigenlijk steeds mis met dat sparen? Los van de inflatie gezien (het leven is niet normaal duur meer) maak ik blijkbaar vreemde keuzes wat betreft geld uitgeven. Als ik bijvoorbeeld geen zin heb om te koken, dan bestel ik iets óf ik ga uit eten, vaak zonder na te denken wat dit met m’n rekening doet. Naar de supermarkt lopen is simpelweg geen optie. Tja, ik denk altijd dat het allemaal wel goed komt, totdat ik de laatste vijf dagen van de maand ineens in blinde paniek ben. Sparen? Dat lukt dan natuurlijk al helemáál niet. Oftewel: ik moet eerst beter met geld leren omgaan wil ik überhaupt wat sparen.

 

Goed, omdat ik ervan uitga niet de enige te zijn met een gat in de hand, heb ik voor ons allemaal een slimme hack op TikTok gespot die ik maar wat graag met jullie deel. Deze hack wordt ‘cash stuffing’ genoemd en is eigenlijk vrij simpel: aan de hand van enveloppen met cash krijg je meer controle over je uitgaven. Het klinkt misschien wat ouderwets, maar toch blijkt het hartstikke handig te zijn.

 

Hoe werkt het precies? Allereerst neem je een bedrag op in cash dat je in die maand wil uitgeven, de rest laat je dus op je rekening staan. Vervolgens verdeel je het opgenomen bedrag in verschillende categorieën: bijvoorbeeld een envelop voor boodschappen, eentje voor de huur, een andere voor kleding, kapper of voor etentjes buiten de deur.

 

Wanneer je iets wil uitgeven pak je de juiste envelop en daar haal je het geld uit, makkelijk toch? Maar je raadt het al: zodra de envelop – die bijvoorbeeld voor kleding bedoeld is – leeg is, dan is het aan jou of je dit geld uit een andere envelop haalt of niet. Grote kans dat je dat ene topje even laat hangen als je met je eigen ogen ziet dat er dan simpelweg niet genoeg overblijft voor je huur. Nou, dat is het proberen wel waard toch? En als je ondertussen afblijft van dat geld op je rekening, dan ben je gewoon aan het sparen. Dat zou toch fantastisch zijn als dit lukt?

 

Ik ga in het nieuwe jaar in ieder geval een poging wagen. Op TikTok zie ik allemaal leuke spaarmapjes voorbijkomen, dus laat ik mezelf daar eerst eens op trakteren.

Door: Redactie Amayzine.com