Rijdt jouw trein niet door de staking bij de NS? Dit zijn je rechten

 

Mocht jij door de staking je treinreis niet hebben kunnen maken, dan heb je misschien recht op compensatie. Dit zijn je rechten als reiziger.

 

 

 

Het NS-personeel staakt en dat was in het hele land te merken. Vandaag ligt zo’n beetje heel Nederland plat omdat Utrecht een cruciaal knooppunt is en het op het spoor daardoor nu finaal in de soep loopt. Je zou toch een belangrijke afspraak in het ziekenhuis of een sollicitatiegesprek hebben. Heel vervelend allemaal.

 

Misschien maakt het je dag een beetje goed als blijkt dat je recht hebt op compensatie, want bij een volledig uitgevallen reis en bij een vertraging van 30 minuten of langer mag je je geld terugvragen. De NS heeft dat hier voor je op een rijtje gezet in hun stakingsregeling. Deze regeling is op sommige dagen van kracht en de NS bepaalt per dag of dat het geval is.

 

Er zijn dan twee mogelijkheden waar je misschien gebruik van kunt maken. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

 

De NS Geld Terug bij Vertraging Regeling (GTBV)

Is je reis volledig uitgevallen of duurde je vertraging 30 minuten of langer, dan kun je je geld terugvragen. Let er wel op dat je alleen voor het gedeelte van je reis dat je door de staking niet hebt kunnen maken een beroep op de stakingsregeling kan doen en het hangt af van je abonnement en hoe lang je reist. Je hebt alleen recht op compensatie voor het gedeelte van je reis waar geen treinen beschikbaar waren. Dus reis je van Haarlem naar Den Bosch en waren er vanaf Utrecht geen treinen meer beschikbaar, dan krijg je alleen je geld terug voor dat laatste stuk van je reis.

 

De tegemoetkoming voor vervangend vervoer.

Deze regeling geldt alleen op de door de NS aangewezen stakingsdagen en er wordt dan voor aanvang van de staking bekend gemaakt voor hoeveel dagen je dit verzoek kan doen. Je kunt maximaal 25 euro per persoon terugvragen en je kunt dit aanvragen via de chatbot van de NS (via Mijn NS)

Kies je voor de NS Geld Terug bij Vertraging Regeling (GTBV) dan vervalt je recht op de tegemoetkoming in kosten voor vervangend vervoer en andersom.

Bron: bnnvara.nl/kassa en ns.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit