Ik zou nog maar een dagje vrij nemen als ik jou was

 

De komende week wordt het opnieuw tropisch. Ik zou nog maar een dagje vrij nemen als ik jou was, maar niet vanwege het weer.

 

 

 

Want als je pech hebt en je moet de komende week met de trein, dan kan het zomaar zijn dat je voor niets op het perron staat. Het personeel van de NS gaat staken nu de cao-onderhandelingen tussen de NS en de vakbonden op niets zijn uitgelopen. En dat ga je door het hele land merken.

 

De NS-werknemers vinden dat ze al jaren niet genoeg gecompenseerd worden voor de inflatie en eisen dat de NS nu eindelijk over de brug komt met meer salaris. Via een zogenaamde estafettestaking voert het NS-personeel vanaf morgen actie om de druk een beetje op te voeren om deze loonsverhoging van 20 procent voor elkaar te krijgen.

 

Ze trappen af in Noord-Nederland. Freek Bos, de directeur van reizigersorganisatie Rover zegt daarover in De Telegraaf: ‘In principe gaat het dan om personeel ten noorden van de lijn Lelystad-Zwolle. Maar als er bijvoorbeeld treinen op een rangeerterrein in Lelystad staan die eigenlijk in Brabant moeten rijden, komen die daar ook niet. Dat betekent dus dat de hele boel in het honderd kan gaan lopen.’

 

Als dominosteentjes komt het hele land aan de beurt, dus zet dit alvast maar in je agenda. Op vrijdag 26 augustus is regio West de Sjaak, gevolgd door Noordwest op maandag 29 augustus, regio Midden op dinsdag 30 augustus en als laatste, op woensdag 31 augustus, Oost en Zuid.

 

Mocht je op die dagen dus met de trein willen of moeten reizen, dan zou ik maar een dagje vrij nemen of thuiswerken. Want je kunt op je klompen aanvoelen dat het een zootje wordt op het spoor. Het was al een warme zomer en misschien wordt het ook nog wel een hete herfst. Want als de NS nu niet aan de eisen tegemoetkomt dan dreigt de Vakbond FNV het spoor landelijk plat te leggen.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit