Recept voor de heerlijke Italiaanse broodsalade panzanella

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: Recept voor de heerlijke Italiaanse broodsalade panzanella

 

 

In de lente en zomer worden de tomaten steeds mooier en zoeter, het perfecte excuus om een grote schaal panzanella te maken.

 
INGREDIËNTEN

  • 750 gram tomaten, in stukjes gesneden
  • 500 gram oude of droge ciabatta, in blokjes
  • 100 – 150 milliliter vinaigrette
  • optioneel: Parmezaanse kaas, mozzarella, komkommer, olijven
  • flink veel basilicum

 

Panzanella is een broodsalade uit Italië, Toscane om precies te zijn. In principe kun je het maken met alle soorten groenten, zolang er maar veel brood in zit. Brood zit in de naam van de salade, en is dus de main focus van de maaltijd. Het is een salade met brood en groenten, niet andersom.

 

Oud of geroosterd brood
In de meeste recepten staat dat je voor de optimale textuur brood van een paar dagen oud moet gebruiken. Is inderdaad lekker, maar je kunt ook brood even roosteren in de oven. Bak blokjes brood op 180 graden voor ongeveer een kwartier, en je hebt de perfecte basis voor je salade.

 
Een geweldige manier om restjes groenten op te maken, en gooi er vooral doorheen wat je lekker vindt. Maar onze favoriet blijft een klassieke variant, met alleen tomaten, een frisse vinaigrette en goed veel basilicum. Gebruik de lekkerste tomaten die je kunt vinden, en meng vooral verschillende soorten door elkaar.

 

 

Zo maak je panzanella
Doe de tomaten in een vergiet en breng op smaak met flink wat zout, laat een kwartier uitlekken en hussel af en toe om.

 

Meng de salade met het brood, de vinaigrette en eventueel andere ingrediënten die je lekker vindt. Maar wacht nog even met de basilicum. Laat de salade 30 minuten staan en hussel hem af en toe om, tot alle vinaigrette is opgenomen. Doe de basilicum er op net voordat je hem serveert.

 

Door: Redactie FavorFlav