Pleidooi voor het elkaar wat gunnen

 

Om mij heen zie ik helaas de nodige huwelijken stranden. Vaak geëindigd in teleurstelling in elkaar. Ik vraag me dan vaak af hoe het toch zover kon komen dat je elkaar gewoon niets meer gunt, buiten een hoop misère.

 

Laat ik beginnen met de opmerking dat ik de wijsheid niet in pacht heb en ook geen idee heb wat het recept is voor een lang en gelukkig huwelijk. Soms denk ik dat je gewoon boft als je zo’n tijd in goede harmonie met elkaar samenleeft. Maar dat is natuurlijk maar ten dele zo. 

 

Ik heb me vaak afgevraagd hoe het toch kan dat het ene stel het wel redt en het andere niet. Vaak hoor ik dat een relatie klapt omdat partners elkaar niets meer gunnen. Het de ander niet meer gunnen om eens een avondje met vrienden te gaan stappen. Het de ander niet meer gunnen om met vriendinnen op stedentrip te gaan. Het de ander niet meer gunnen om het leuk te hebben zonder jou. 

 

Want ben je zelf inmiddels zo ongelukkig met je partner, dat je die ander dat rottige gevoel ook toewenst? Zou dat het zijn? Maar door de ander juist iets te gunnen kun je een relatie, die inmiddels behoorlijk op zijn gat ligt, misschien wel weer nieuw leven inblazen.

 

Maar hoe breng je de gunfactor weer terug in je relatie? Gek genoeg begint dat bij jezelf.

 

 

Want als je jezelf iets gunt, dan gun je dat je partner ook wel. Dus als jij het zo naar je zin had op die stedentrip met je vriendinnen, dan zul je het vast geen probleem vinden als je partner met zijn vrienden een mannenweekendje weg wil. Want je krijgt er ook iets voor terug. Namelijk voldoening, en daar word je toch blij van?

 

Een relatie is eigenlijk net een bank. Je zet er geld op. En als je het goed beheert, kun je je geld er met rente weer af halen. Het is een kwestie van geven en nemen.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit