Criminaliteit de wereld uit?

 

‘Ik denk dat ik het weet!’ 

 

Vrouwenemancipatie? 

 

Ik ben voor! 

 

In alles elkaars gelijken zijn? Zonder uitzondering? Mwah.

 

De laatste jaren nam het totaalaantal criminele feiten in de westerse wereld iets af, maar het aandeel daarin van de vrouw nam juist iets toe. Niet dramatisch hoor, die cijfers, want al met al neemt de vrouw nog steeds minder dan twintig procent van alle delicten en vergrijpen voor haar rekening en dat is één criminele vrouw op vier criminele mannen. 

 

‘Vrouwen lijken zich ook op dit vlak te emanciperen’, lees je dan. En criminologen voorspelden tot voor kort dat de ‘oprukkende emancipatie’ het aantal vrouwen achter de tralies de pan uit zou doen rijzen. In België werden zelfs vooruitlopend daarop vrouwenvleugels bijgebouwd. Maar om nou te zeggen dat het daar dringen geblazen is…

 

In de informaticacriminaliteit doen we het, met een aandeel van veertig procent, overigens wel bijzonder goed – zonder brains natuurlijk ook geen informaticavergrijpen! En huisjes melken is ook best wel ons ding met ruim vijfendertig procent van alle gevallen. Maar voor de rest zijn het merendeels gezinsdrama’s waar vrouwen bij betrokken zijn. De weg kwijt door een postnatale depressie en je kinderen iets aandoen. Met een paar kinderen rond moeten komen van een uitkering en geen uitweg meer zien of handelen uit doodsangst voor je ex. Aan het echte werk, dus de gruwelen die het daglicht niet kunnen verdragen, maken we onze handen beduidend minder vaak vuil (minder dan vijf procent van het totaal). Vorig jaar werd in Brugge een meisjesbende opgepakt die leeftijdgenoten lastigviel, schopte en sloeg en daarvan filmpjes maakte om op internet te zetten. Dat dat als uitzonderlijk feit de pers haalde zegt wel genoeg. 

 

 

Zijn we braver dan de man? Moreel superieur? Nee hoor, volgens wetenschappers. Er zijn weliswaar biologische verschillen – zo hebben mannen een hoger testosterongehalte met als gevolg meer agressiviteit, maar dat verschil verklaart heus niet alles. Wat dan wel? Socialisatie en opvoeding, dat zou het zijn. Crimineel gedrag hoort bij jongens, terwijl meisjes worden grootgebracht om vooral zorgzaam te zijn. Jongens die elkaar een bloedneus slaan op het schoolplein komen daar makkelijker mee weg dan meisjes die erop losslaan. Van jongens wordt het blijkbaar verwacht en meisjes horen dat niet te doen. Nou. Als dat het ei van Columbus is, zijn we er toch uit? Aanpakken die jongens dan toch? Zodat die zich net zo gaan gedragen als de meisjes en we straks eindigen met vrijwel geen criminaliteit, in welk geval het aandeel mannen/vrouwen best evenredig verdeeld mag zijn. 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans