Uit de Keuken van Brigitte B.

 

Deze week wordt er in de Keuken van Brigitte B. gekookt uit ‘PUUR NATUURLIJK KOKEN’ eet volgens de seizoenen en verspil niets. Waarom? Een heerlijk, eerlijk boek waarin van het een altijd het ander komt. Vandaag maak je deze goddelijke salade van Puy-linzen en nog veel meer met de waterkerspesto van eerder deze week.

 

 

Salade van Puy-linzen met zongedroogde tomaten, feta en waterkerspesto

 

Deze heerlijke, eenvoudige salade is goed houdbaar in de koelkast en erg geschikt als lunch of onderdeel van een buffet. Varieer met gegrilde groenten, afhankelijk van je voorkeur of van wat je op dat moment in huis hebt. 

 

Nodig voor zes personen en als maaltijdsalade,
waarbij ik (maar laat het Tom niet horen!) ook wel een blikje linzen gebruik i.p.v. gedroogde:

 

  • 1 x recept gepureerde waterkerspesto
  • 100 g Puy-linzen (donkergroene linzen uit Le Puy; o.a. natuurwinkel) 
  • 150 g courgette, indien mogelijk een mix van gele en groene, in de lengte gesneden in repen van 1 cm dik
  • 3 lente-uien
  • milde olijfolie
  • 50 g zongedroogde tomaten, of in de oven gedroogde tomaten (gehakt)
  • 10 g platte peterselie, steeltjes fijngehakt, blaadjes grofgehakt
  • ¼ rode ui, fijngesnipperd
  • 100 g fetakaas, verkruimeld

 

Zo maak je het

Kook de linzen 15 tot 20 minuten in ruim water beetgaar.

Giet af in een vergiet en laat afkoelen onder stromend water. Laat drogen in het vergiet.

Meng de courgettes en de lente-ui in wat milde olijfolie door elkaar en bestrooi met zout. 

Verhit een grillpan op hoog vuur en rooster de courgette en de lente-ui kort aan beide kanten. 

Laat afkoelen, snijd de repen courgette in stukken van 5 cm lang en hak de ui fijn.

Doe alle ingrediënten in een kom en schep door zodat alles met pesto is bedekt.

De salade is drie dagen in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren.

Laat de salade voor het serveren op kamertemperatuur komen.

 

 

 

 

Tom Hunt
Uitgeverij Good Cook
€ 18,50

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans