Partij voor de Dieren zit te suffen

 

En dat gaat honderdduizenden ganzen de kop kosten

 

 

Wat doet de Partij voor de Dieren nou? Stemmen vóór het afschieten van ganzen? En niet zomaar een paar vogels maar zo’n 200.000 per jaar, en dat alleen al in de provincie Friesland? Toegegeven, het zijn er erg veel en het worden er steeds meer. Als een zwerm ganzen jouw weiland uitkiest om een partijtje te komen grazen, vreten ze meer gras dan een koppel vee. Daarom mogen er in Friesland 200.000 per jaar worden afgeschoten en werd er afgelopen week gestemd over het al dan niet handhaven van dat beleid. Dat gebeurde na een vergadering van dertien uur, volgens de Leeuwarder Courant. Blijkbaar was er heel wat te bespreken in de provincie.

 

Enfin, op tafel lag ook het plan om de huidige ganzenaanpak tot en met 2023 te verlengen. Een alternatief zou zijn om de vogels te verjagen. Over dat alternatief stemden de 41 politici bij de vergadering: niet meer schieten maar verjagen. Partij voor de Dieren-statenlid Rinie van der Zanden had zich er van tevoren al over uitgelaten afschieten diep- en dieptriest te vinden. Dus uiteraard stemde ze mee. Maar ze stemde, helemaal per ongeluk, tegen de nieuwe aanpak en vóór het schieten. En dan te bedenken dat het plan om te verjagen met 21 tegen 20 stemmen werd verworpen…

 

Aiaiai Rinie. Net die ene stem gaf de doorslag. En je had het meteen in de gaten, van die vergissing, zei je achteraf. 

 

 

ganzen lopen op pad

Alleen wist je toen nog niet dat je je stem nog kon wijzigen, dus liet je het er maar bij zitten en ging je ziek van frustratie naar huis.

 

Tja. Nu wil de politica na de Provinciale Statenverkiezingen een nieuwe stemming afdwingen. Want ze vindt wat er gebeurd is ‘heel ernstig’ en dat is voorstelbaar, want vier jaar is lang en 800.000 dode vogels is veel. Misschien één schrale troost: Schiphol verjaagt de ganzen om te voorkomen dat ze in de motoren komen. Los van het feit dat die beesten maar terug blíjven komen, lijkt het voor omwonenden 365 dagen per jaar oud en nieuw door al die knallen.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans