Oud worden?

 

Gewoon al die ‘fitgirl-trends’ links laten liggen en lekker alles eten en drinken waar je zin in hebt.

 

Woensdagavond had Miloe het er al over. Na een maand het fitgirl-leven te hebben getest was ze geen kilo afgevallen . Sterker nog, door al die geprakte dadels, ahornsiroop, wortelkoekjes, courgettepannenkoeken en bananencakejes was ze zelfs twee hele kilo’s aangekomen. 

 

Dag in dag uit wordt ons verteld hoe we zo gezond mogelijk moeten leven. Zo min mogelijk alcohol, geen gluten, suiker, of lactose. Laat die koekjes en chocola links liggen en grijp naar een salade of worteltjes met hummus. Saaaaai. Toch luisteren we er stiekem misschien wel een beetje naar. 

 

Dan ga ik nu je dag een stuk leuker maken 

 

Of je week, of maand, of zelfs de komende 20 jaar. Want uit recent onderzoek van de Amerikaanse geriater en neurologe Claudia Kawas blijkt dat mensen die ouder worden vaker alcohol drinken, roken, langer doorgewerkt hebben, socialer en actiever zijn. Deze resultaten zijn gebaseerd op de 1700 negentig-plussers die ze 15 jaar lang gevolgd heeft. 

 

Dit zou fantastisch nieuws zijn, toch? Maar ik neem deze resultaten toch met een korreltje zout, als je me niet kwalijk neemt. Want van roken oud worden? Lijkt me toch  niet. Wel geloof ik, dat als je positief in het leven staat, je ook gezonder leeft. En dat kon wel eens te maken hebben met socialer en actiever zijn. Volgens Kawas spelen ‘goede genen’ trouwens ook een grote rol. 

 

Ach, er zijn zoveel onderzoeken waar we tegenwoordig naar moeten luisteren.

 

Zo is zitten blijkbaar het nieuwe roken, moeten 55 plussers minder alcohol drinken en is huishouden hartstikke gezond voor onze mannen. 

 

En dan is het toch prettiger om deze onderzoeken te negeren en naar leukere wetenschappelijke ontdekkingen te luisteren. Bijvoorbeeld dat friet gezond is,  en je er minder snel kaal door wordt . Of dat je vloeiender een tweede taal kan spreken na een paar wijntjes. 

 

Kijk. Daar wordt het leven toch een stuk leuker van?