Oppassen: nieuwe phishing­mail gaat rond

 

Een beetje naïef, maar ik dacht altijd dat ik de phishingmails er zó uit kon pikken.

 

Maar die sluwe oplichters worden er steeds handiger in, zeg. Er gaat er nu eentje rond die nauwelijks van echt te onderscheiden is, dus daar wil ik jullie graag even voor waarschuwen.

 

Het gaat om een mail die lijkt te komen van MijnOverheid, die je vertelt dat je geld terugkrijgt van je zorgverzekering. De meeste phishingmails die ik krijg zitten vol taalfouten en dan weet je gelijk dat het foute boel is. Spelfouten zitten in deze mail ook, maar niet ontzettend opvallend en je leest er makkelijk overheen.

 

De mail vraagt je om op een link te klikken, die je zou leiden naar een website waarop je kan uitrekenen welk bedrag je terugkrijgt van jouw zorgverzekering. En die site ziet er echt zó professioneel uit, bizar gewoon.

 

De website lijkt echt op de site van MijnOverheid, je kan uit zeventien zorgverzekeraars kiezen en uit tien banken. Het RIVM heeft inmiddels ook een tweet gepost dat je er niet in moet trappen, maar zo’n tweet bereikt natuurlijk niet iedereen. Goed om te weten: MijnOverheid stuurt nooit e-mails met een link. Hou je mail dus goed in de gaten en trap er vooral niet in.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer