Dein mee met de golven

 

Gisteravond heb ik met ingehouden adem gekeken naar de documentaire ‘Tot de dood ons scheidt’ over de onlangs overleden ondernemer, sporter en presentator Marc de Hond….

 

Want ik wist hoe de afloop zou zijn. Marc is begin juni overleden aan de gevolgen van kanker. TV-maker Nada van Nie heeft hem de afgelopen anderhalf jaar gevolgd tijdens het hele ziekteproces, van de hoop op genezing tot de teleurstelling over slechte uitslagen en de mooie dingen die ondanks alle verdriet toch ook gebeuren.

 

Ik zag een ongelofelijk mooi mens met helderblauwe ogen waar de levenslust en positiviteit van afspatte. Want waarom zou hij er niet goed uitkomen? Er zijn zoveel mensen genezen van kanker. En hij had toch al genoeg pech gehad?

 

De kanker zat al eerder in zijn lichaam. Bij de operatie om die tumor te verwijderen raakte hij verlamd. Maar dat belette hem niet om met open vizier naar het leven te kijken.

 

Hij leerde zijn grote liefde kennen, kreeg twee kinderen en het leven was goed. Tot bleek dat het leven hem weer slechte kaarten had toebedeeld. De kanker was terug. Vanaf dat moment mocht Nada van Nie hem volgen. Naar de hoop op genezing, die niet kwam.

 

Marc vertelde over zijn eigen moeder die hij nauwelijks gekend heeft. Zij overleed ook aan deze afschuwelijke ziekte toen Marc en zijn broertje net zo oud waren als zijn eigen kinderen nu en dat heeft niet verhinderd dat Marc is opgegroeid tot een gelukkig man die positief in het leven stond. Want wie bang is krijgt ook klappen.

 

Maar hoeveel klappen kan een mens verdragen? Het is zo wrang dat deze jonge vader afscheid van zijn kinderen moest nemen. Dat hij niet samen met zijn grote liefde oud mag worden. ‘Dein mee met de golven’, hoorde ik Marc een paar keer zeggen. Dat is wat leven is. Het enige dat je kunt doen is meedeinen met de golven. Want ertegenin gaan heeft geen enkele zin.

 

Ik was bijzonder onder de indruk van het mooie portret dat Nada van Nie van Marc en zijn gezin heeft gemaakt. Wie bang is krijgt inderdaad ook klappen. Dan kun je het leven maar beter opgewekt in de ogen kijken zoals Marc voor de volle honderd procent gedaan heeft.    

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit