Ook Kopen Zonder Kijken gezien gisteravond?

 

Van een beetje leedvermaak op tv ben ik echt niet vies, hoor. Maar sommige dingen gaan wel echt te ver.

 

Vroeger kon ik nog best grinniken om Funniest Home Videos. Klunzige mensen die vallen, grappige dieren, baby’s die grappige dingen doen, dat soort dingen. Maar dat is natuurlijk ook grappig bedoeld, maar bij programma’s als First Dates kan ik stiekem ook wel genieten van de plaatsvervangende schaamte of ongemakkelijkheid. Een soort train wreck: je wil wegkijken, maar eigenlijk ook weer niet. Lang Leve de Liefde op SBS is trouwens echt de koning van dit soort programma’s en kan ik aan iedereen aanraden die ook van deze ongemakkelijkheid smult.

 

Maar er zijn dus grenzen. Sommige dingen zijn echt niet oké. Nu kijk ik uit mezelf niet zo vaak programma’s als Kopen Zonder Kijken, maar het is een behoorlijke hit: gisteren keken 1,5 miljoen mensen naar de Amsterdamse Job en Denise, die zonder te kijken hun handtekening zetten onder een koopcontract voor een huis in Alkmaar. 

 

Job en Denise kregen een tweede kindje erbij en tenzij je ongeveer miljonair bent, ga je in Amsterdam dan niet een geschikte koopwoning vinden. En dus hakten ze de knoop door om te verkassen naar Alkmaar, waar je voor veel minder wél een eengezinswoning kan kopen. Met tuin misschien zelfs wel. Waar kids gewoon op straat kunnen spelen. Hun budget was 425.000 euro en Alex van Keulen, oftewel televisiemakelaar, vond een uitermate geschikte woning. Dacht-ie dan.

 

Ten eerste, voordat ik ga vertellen wat er allemaal mis was met de woning: welke zelfrespecterende makelaar checkt van tevoren niet even of het huis wel waar voor z’n geld is? Of alles klopt? Of er bijvoorbeeld geen houtwormen in zaten die alles wegvreten en waarbij het echt gi-gaaaan-tisch prijzig is om vanaf te komen? Want ja, die houtwormen zaten er dus. En die handtekeningen onder het koopcontract, die stonden er ook. Job en Denise werden de niet zo trotse eigenaren van een krot in Alkmaar.

 

Maar sowieso was het al een behoorlijke ruwe diamant: Job en Denise zeiden zelf ook al dat ze de koop zonder het tv-programma niet hadden aangedurfd… Een ton om alle 42 (!) gebreken die uit het bouwrapport kwamen te verhelpen was niet genoeg. De oh zo gewenste uitbouw kwam er niet. De zolder, daar was geen geld meer voor. Maar eind goed, al goed: Job en Denise zijn uiteindelijk blij en daar gaat het natuurlijk om. En, opvallend, ze hebben géén spijt van hun deelname. Nou, mij niet gezien hoor.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer