O nee, gaat HEMA failliet door het coronavirus?

 

Mijn favoriete winkel, HEMA, liet vandaag weten dat ze zwaar te lijden hebben onder het coronavirus. Zo zwaar zelfs, dat de winkelketen wellicht op een faillissement afstevent.

 

 

Het is zo serieus, dat ze nu al de helft van de huur inhouden. Dat klinkt voor mij al als foute boel. Nou is het geen geheim dat HEMA het al langer moeilijk heeft, maar dit — zo snel al — had ik ook weer niet zien aankomen. En ik zou het zó jammer vinden als het misgaat, want HEMA hoort toch gewoon bij Nederland? Ik vind het zo’n fijne winkel. Voor aankomende Pasen heb ik in ieder geval gelijk alles online besteld. Niet dat dat de hele keten zal redden, maar toch.

 

De huur die ze voor de winkelpanden betalen is trouwens behoorlijk pittig hoor, zo’n 13 miljoen euro per maand. Per maand! Dat is sowieso al een flink bedrag, ook in goede tijden. Sinds de corona-uitbraak zijn alle buitenlandse vestigingen van HEMA gesloten en draaien de Nederlandse vestigingen minimale omzet. Qua personeelskosten kan HEMA wel worden geholpen door de nieuwe overheidsregeling, die 90% van de kosten overneemt.

 

Maar stel je even voor, geen HEMA meer. Nooit meer de bekende rookworst, tompoes, hotdog en cadeautjes kopen, noem maar op. Ik kan het me haast niet voorstellen en wíl het me ook niet voorstellen. V&D was al één ding, dat we daar afscheid van moesten nemen. Maar HEMA? Alsjeblieft niet.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer