Nou ja zeg, de postbode gaat eraan.

 

Door de nieuwe Postwet kan er geëxperimenteerd worden met de postbezorging. Je kunt er dan voor kiezen om je brieven voortaan alleen nog digitaal te ontvangen. Bijvoorbeeld ingescand per mail. Of je haalt je post voortaan op bij een verzamelpunt bij jou in de wijk.

 

Daar moet ik even over nadenken. Wil ik dat eigenlijk wel, dat mijn wereld steeds digitaler wordt? Want dan verdwijnen mijn twee leuke postbodes, die al jaren bij mij in de buurt de brieven en pakjes bestellen, ook uit de wijk. Twee supergezellige dames die al vanuit de verte hallooooo roepen en precies weten wie er waar in de buurt woont en zelden een brief in de verkeerde bus stoppen.
 
En er zijn ook een heleboel mensen helemaal niet zo handig met computers. Zouden zij het snappen dat ze voortaan in hun digitale brievenbus moeten kijken of er een blauwe envelop op de virtuele mat ligt? Want die echte blauwe papieren envelop van de Belastingdienst komt dan dus niet meer. Ik heb er ooit eens eentje over het hoofd gezien. En die Belastingdienst vergeet jou echt niet. Had ik toch meteen een boete te pakken
 
Is deze digitalisering nu echt vooruitgang? Pakketjes gaan in de toekomst via een drone. Dus dan is er ook geen gezellig praatje meer met de buuf, die mijn pakje aanneemt als ik niet thuis ben. Door de zelfscanners bij de kassa verdwijnt die leuke caissière die altijd zo aardig is. Maar hoeveel tijd scheelt het nu eigenlijk als ik zelf mijn boodschappen door de blieper haal?
 
Of dat je naar een restaurant gaat en je via een iPad aan tafel invult wat je wil eten. Dat wordt dan vervolgens met een robot naar je toe gebracht. Geen ober te zien. Willen we daar nu echt naartoe?
 
In verschillende zorginstellingen worden al slimme robots ingezet om de ouderenzorg nog een beetje betaalbaar te houden. Maar ik vind het toch een heel naar gezicht om iemand op leeftijd met een robot in zijn armen te zien. Want is dat nou zo gezellig?
 
In een verzorgingshuis in Vught woont Zora, een zorgrobot die met de ouderen zingt, spreekt en bewegingsoefeningen voordoet. De bewoners vinden het fascinerend. Zora maakt rekensommen met hen om hun geest een beetje scherp te houden. Ze is zelfs de leider van de wekelijkse bingo. De kleinkinderen komen nu wel vaker op bezoek. Want die zijn reuzenieuwsgierig naar deze robot. Toch een voordeeltje dus…
 
Wat vind jij? Is de digitalisering van onze maatschappij vooruitgang of juist verarming?
 

Is de digitalisering van onze maatschappij vooruitgang of juist verarming?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit