Nep nieuws of niet. Dit gun je niemand

 

In Oeganda woont een 39-jarige vrouw die 44 kinderen op de wereld heeft gezet. Vierenveertig! Daarmee kun je vier voetbalteams samenstellen en een minicompetitie spelen.

 

Helaas zijn er zes overleden waardoor er nu nog achtendertig kinderen over zijn. Nog altijd goed voor drie elftallen en een paar reservespelers.

 

Ik zie dan graag een vrouw voor me die dolgelukkig is met haar grote kinderschare. Het tegendeel is waar. Mariam werd op haar twaalfde uitgehuwelijkt aan een overspelige man die zelden thuis was en haar mishandelde. Ze was dertien toen haar eerste tweeling werd geboren. Daarna volgden nog drie vierlingen, vier drielingen en nog een aantal tweelingen. Mariam heeft namelijk een genetische aanleg voor hyperovulatie waardoor ze een grote kans heeft op meerlingen. Van de arts kreeg ze het advies om de natuur haar gang te laten gaan, anders zouden de eicellen zich opstapelen en zou ze haar eigen leven op het spel zetten. Gelukkig heeft de dokter bij haar laatste bevalling haar eileiders afgebonden waardoor ze niet meer zwanger kan worden. De teller blijft dus steken op achtendertig.

 

Omdat haar echtgenoot zich zelden laat zien, staat Mariam er grotendeels alleen voor. Ze woont samen met haar kinderen in vier kleine hutjes met golfplaten daken. Sommige kinderen delen een stapelbed, andere slapen op dunne matrasjes op de vloer. Elke dag moet Mariam tien kilo maïsbloem, vier kilo suiker en drie stukken zeep kopen. Vis en vlees zijn onbetaalbaar. Het geld dat nodig is om haar kinderen in leven te houden, sprokkelt ze bij elkaar door keihard te werken. ‘Gelukkig hebben mijn kinderen het nog nooit zonder eten hoeven stellen’, zegt ze. ‘Mijn grootste wens is dat ze later gelukkig worden. Dat is mij nooit gegund.’

 

Ondertussen hoor ik op de radio de overheidscampagne over nepnieuws. Het zal toch niet? Ik check het bericht dat via het Algemeen Dagblad op Facebook terecht is gekomen. De foto’s zijn afkomstig van Reuters. Een gerespecteerd persbureau, lijkt me. Nepnieuws of niet, mag ik het ook gewoon vreselijk vinden dat er nog steeds vrouwen zijn die uitgehuwelijkt en mishandeld worden en elke dag moeten zien te overleven met hun kinderen? Of dat er nu vier of vierenveertig zijn!

Door: Sylvia Emonts

Sylvia Emonts is freelance journalist en schrijft al heel lang voor verschillende tijdschriften. Ze is dol op concerten, weekendjes weg en op haar twee kinderen die in België studeren. Voor Franska schrijft ze over dingen waar ze blij van wordt, of juist niet…

Afbeelding van Sylvia Emonts