Muziekiconen

muziekiconen

 

leeftijd speelt geen rol, tijd des te meer

 

Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten vormden het illustere trio Vreemde Kostgangers. Met hun laatste album Mist maken de krasse rockknarren nog een keer een statement.

 

Het is algemeen bekend: Vrienten is inmiddels overleden en Kooymans lijdt aan de spierziekte ALS en die maakt het onmogelijk om nog gitaar te spelen. Maar het materiaal lag er al en het was de vurige laatste wens van Vrienten – april 2022 op 73-jarige leeftijd overleden – om dit album het levenslicht te laten zien.

 

Wat ons opvalt aan dit trio is de jongensachtige ambitie om altijd door te spelen en bij wijze van spreken morgen weer een nieuw bandje te starten (Vrienten had die wens nog!). De gretigheid om elkaar te inspireren en nog beter te maken. Leeftijd speelt geen rol.

 

Bij de band Vreemde Kostgangers komen de drie typische stijlen van de legendarische mannen moeiteloos samen. De Groot met zijn indringende melancholische stemgeluid, Vrienten met zijn onmiskenbare relativerende Doe Maar- toon en Kooymans met zijn gelikte niet-lullen-maar-poetsen rock licks.

 

 

 

Dik in de 70 zijn/waren deze jongens en alleen de klok tikte tegen hen. Mist is een grandioos afscheid van drie wapenbroeders die het nooit konden en kunnen laten om muziekgeschiedenis te schrijven.

 

In de NRC zegt De Groot onder meer over leeftijd: ‘We hadden respect voor elkaars ervaring en vakmanschap en waren natuurlijk vooral bezig met het eindresultaat dat fantastisch moest zijn. Maar met leeftijdsplafonds en dat soort dingen waren we niet zo bezig.’

 

De journalist noemt de muziek van Mist terugblikken op hun levens, maar daar wil Boudewijn de Groot (Welterusten, Mijnheer De President, Verdronken Vlinder, Avond en Het Land van Maas en Waal) in een felle reactie niets van weten: ‘Nee! We blikken niet terug op onze levens. We zijn bezig ons te gedragen naar onze leeftijd en naar onze levenservaring. Maar het is geen nostalgie wat we bedrijven. ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld, dat is pas nostalgie.’

 

Als de journalist aanhoudt, zegt De Groot: ‘Het is gewoon… niet proberen met botox te werken. We zijn te oud om jong te sterven, maar te jong om dood te gaan.’

 

En zo is het maar net. Luisteren!

 

Dit artikel verscheen eerder op Falder.nl

 

 

Beeld: ANP