Monica Geuze zat in de slimste mens

 

Ik heb ooit meegedaan aan De Slimste Mens en de reactie die ik het vaakst horde was ‘dapper’. ‘Dapper dat je meedoet.’ Daar spreekt niet veel vertrouwen uit, kan ik je zeggen. 

 

Ik begreep dat Linda de Mol hetzelfde woord te horen kreeg toen ze vertelde dat ze in bikini op de cover van haar tijdschrift zou gaan staan: dapper. Geloof me: je wilt een hoop horen in het leven, maar niet dat iets ‘dapper’ is. Eigenlijk betekent ‘dapper’ in dit verband ‘Zou je dat nou wel doen?’ of: ‘Jij liever dan ik’.

 

Iets zegt me dat Monica Geuze het woord ‘dapper’ ook vaak te horen zal hebben gekregen. Niet omdat Monica niet slim is (ik ken weinig vrouwen van haar leeftijd die al zo’n imperium hebben opgebouwd), maar ze is misschien niet de Mulisch-verslinder en de vaste bezoeker van het Rijksmuseum. Maar wat weten wij daar nou helemaal van? En ten tweede: krijg je in De Slimste ook zomaar de vraag over de namen van alle Teletubbies? Het gaat vooral over kennis in de breedste zin van het woord.

 

Toen ik er ooit zat, was ik in dezelfde lichting als finalist Sanne Wallis de Vries en uiteindelijk winnaar Eric Smit. Ik zei hem dat ik bang was te blunderen omdat ik het domme modegansje zou zijn dat het vooroordeel zou bevestigen. ‘Maar als ik verlies, ben ik die zogenaamde gedegen onderzoeksjournalist die niet eens weet wat de hoofdstad van Maleisië is,’ was zijn antwoord. Iedereen die daar zit heeft natte oksels en een zweetsnor. 
 

Natuurlijk kreeg Monica snibbige tweetjes. Dat ze dacht dat Hongkong in de Verenigde Staten lag. Nou, ik heb de aflevering teruggekeken en heb dit fragment nergens gezien. Ze wist niet dat K-pop uit Korea kwam en zei toen Verenigde Staten, maar dat is toch echt iets anders dan insinueren dat ze zou denken dat Hongkong in Amerika ligt.

 

Wat ik ballen vond? Dat Monica alle nuffige reacties gezellig op haar stories plaatste. En wat een triomfantelijk gevoel zal ze hebben gehad toen ze de laatste Stories plaatste met de tekst: ‘tot morgen.’ Want ja, Monica is mooi door naar de volgende dag. En er zijn een hoop mensen (ik bijvoorbeeld en Cornald Maas en Matthijs van Nieuwkerk) die dat niet kunnen zeggen.

 

Dus go, Monica. Laat iedereen maar even een poepje ruiken. Met hun ge-dapper. Ik zit er klaar voor!

 

Beeld: Nick van Ormondt
Beeld header: © Stijn Ghijsen/KRO-NCRV

Door: Redactie Amayzine.com