10 dingen waarin wijn je nooit teleurstelt (maar je date wel)

 

Als je inmiddels al wat artikelen van mij hebt gelezen, weet je misschien al een aantal dingen van mij.

 

Bijvoorbeeld dat ik wel van een drankje hou (en dat dat me niet altijd de beste beslissingen laat nemen) en dat ik geen groot fan ben van daten. Ik merk in mijn omgeving dat vooral dat laatste toch wel eens wat onbegrip oplevert, behalve van mijn kat dan; die vindt mijn vrijgezellenbestaan meer dan prima. Dat ik alleen al het oordeel van mijn kat meeneem in mijn argumentatie wordt dan ook weer raar gevonden door mijn omgeving.

 

Vicieuze cirkel alom. Maar goed, met de volgende argumenten kan je niet anders dan het gewoon eens zijn. Ik ga je namelijk haarfijn uitleggen wat de dingen zijn waarin wijn je nooit teleurstelt en je date dat gemakkelijk wel kan. Wijn is gewoon een stuk betrouwbaarder, ben ik achter. Wit, rood of rosé — schenk maar in, hoor.

 

1. Wijn kun je voorproeven, je date niet. Hoe fijn zou het zijn als je je date eventjes snel kon screenen, testen, voorproeven voordat je daadwerkelijk toezegt tot een date die meerdere uren moet duren? Bij wijn kun je even proeven of er kurk in zit. Zo ja: terugsturen die fles. Bij je date: onmogelijk. Hoe relaxt zou het zijn als je even kan kijken of die potentiële date wat kurk in zich heeft? Een stalkende ex, een verschrikkelijk gevoel voor humor of woont hij of zij stiekem nog thuis. Dat soort kurk.

 

2. Houterig bij een wijn kan goed smaken, bij je date niet. Ja, sommigen houden juist van zo’n houterig tintje in een wijn, maar als jij op de dansvloer staat met je date die zich transformeert in houten Klaas, ben je niet blij. En nog erger: dat kun je dus niet weten van tevoren. Bij een wijn staat dat gewoon heel duidelijk bij de beschrijving: houtgerijpt. Héél fijn als je van tevoren weet of jouw date ook houtgerijpt is. Kun jij je dansschoenen thuislaten of weet je juist dat hij/zij misschien wel een beest is in bed.

 

3. Wijn snapt dat je soms even moet ademen, je date vaak niet. Ja, een wijntje kan soms zóveel lekkerder smaken als je ‘m even hebt laten ademen, wat lucht hebt gegeven. Probeer dat maar eens bij je date uit te leggen, dat je wat lucht nodig hebt na een aantal dates. Wordt vaak niet zo best opgepakt. Geldt overigens niet voor alle dates hoor; sommige zijn wat begripvoller, gelukkig. Maar wijn, die begrijpt dit al-tijd.

 

4. Een zure wijn kan heel goed zijn, een zure date niet. Als jouw favo nou een Sauvignon Blanc is met een zuur tintje; helemaal prima. Kun je nog een beetje lekker je eten op afstemmen (de echte liefhebbers stemmen vaak hun eten af op hun wijn in plaats van andersom… Daar ben ik in ieder geval schuldig aan). Als je date echter zuur is, kun je wel de hele kaart bestellen, die zuurheid is niet meer te compenseren.

 

5. Met wijn kun je je makkelijk voordoen als expert, bij een date niet. Tsja, echt bluffen is misschien nooit goed, maar veel van ons (me included) doen dat echt wel eens bij wijn proeven. ‘Oh, ja, ik proef dúidelijk een perzikachtige boventoon in deze wijn.’ In werkelijkheid proef je maar één ding en dat is wijn, maar ondertussen kom jij wel over als een echte connaisseur. Op een date gaat dat vaak minder voorspoedig. Heb je net dat onderwerp te pakken waar je date een expert in is en val je door de mand. Nee, moeten we niet hebben. Wijn snapt dat je gewoon kan bluffen.

 

6. De temperatuur van wijn kan je veranderen, die van je date niet. Is je rode wijn net iets te warm? Zetten we ‘m toch even in wat ijs. Je witte wijn echt ijskoud? Laat je ‘m nog even staan. Hoe dan ook: opgelost. Maar als je date nogal moeite heeft met zich op te warmen voor je, kun je ‘m wel neerzetten naast die kachel, maar dat gaat waarschijnlijk niet het gehoopte effect geven. Andersom kan het misschien wel: als hij juist veel te klef doet tegen je. Je kan dan natuurlijk een bak ijs over z’n hoofd gooien, dan weet je zeker dat ‘ie meteen weg is. Maar of dat nou de tactiek is waar je voor moet gaan, ik weet niet, hoor.

 

7. Veel weten van wijn zien mensen als goede kennis, alles van daten vaak niet. Als jij tijdens menig diner van alles weet te vertellen over de verschillende wijnen, waar ze vandaan komen, welk jaartal, hoe lang ze moesten rijpen, steel je absoluut de (wijn)show. Maar als jij bij menig diner verkondigt dat je heel Amsterdam hebt gedatet, waar ze vandaan kwamen, hoe oud ze waren, of ze mooi of niet oud worden, word je toch met rare blikken aangekeken. Duidelijk een vakgebied waar je dus blijkbaar niet met je kennis moet pronken.

 

8. Met wijn kun je zo op vakantie, met je date vaak niet. Ja, zeg tegen je omgeving dat je op wijnreis gaat en mensen snappen je wel. Met je date gelijk op vakantie gaan is toch vaak een no go. Wel ga je natuurlijk met dezelfde reden op vakantie: om meer te weten te komen over je reispartner. Of het nou wijn is of je date, met wijn als reispartner is het gewoon nooit een issue hoe snel je erover doet om die beslissing te maken. Een wijnreis is altijd een goed idee, een vakantie met een date heeft toch wel wat afwegingen nodig.

 

9. Wijn in een mooi glas smaakt altijd beter, een date is moeilijker te verbloemen. Dit is misschien een persoonlijke, maar ik vind wijn altijd beter smaken als het in een mooi glas geserveerd wordt. Ik ben dan ook zo iemand die vraagt of er een ander glas is wanneer een wijntje in een glas zonder steel wordt geschonken. Je weet wel, van die kleine glaasjes die je kunt stapelen. Schenk het in een mooi glas en je wijn voelt gelijk een stuk luxer aan. Voor je date, tja, werkt dat niet. Die kan nog zulke mooie kleding hebben, zo’n mooi uiterlijk… Als het innerlijk er niet bij matcht, is het een hopeloze zaak. Side note: dit werkt natuurlijk niet voor de allersmerigste wijnen, hè. Al moet je het jezelf sowieso niet aandoen die te drinken.

 

10. Als laatste een gelijkspel: van te veel van beide krijg je gegarandeerd hoofdpijn. Sorry jongens, maar dit kan ik niet veel mooier maken. Te veel wijn is gewoon hoofdpijn, of je nou de goedkoopste Château de Migraine hebt gedronken of de duurste champagne, die kater gaat er zijn. Maar ook als die date echt too much is en je gestoord wordt van de telefoontjes en appjes zal die hoofdpijn snel komen. Laten we hier een les uit trekken: geniet, maar drink met mate. Of hou in ieder geval de ibuprofen bij de hand.

 

Nou, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik schenk er nu absoluut eentje in. Het is weekend, ik heb geen date, wel een overvloed aan wijn en het zonnetje schijnt; ik ben een tevreden mens.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer