Mogen in Japan straks alleen mannen nog boodschappen doen?

 

In de categorie opmerkelijk dit-kan-toch-niet-waar-zijn-nieuws: in Japan is het idee ontstaan om alleen mannen boodschappen te laten doen.

 

Waarom, vraag je je vast af. Daar is een heel logisch antwoord op: vrouwen doen er te lang over. Ja, wij vrouwen zijn langzaam in boodschappen doen en daarom vinden ze in Japan dat wij het recht om de supermarkten te bezoeken hebben verspeeld. Hallo? Zijn we behalve in een pandemie ook in 1950 terechtgekomen?

 

De discussie wordt op dit moment gevoerd in de Japanse stad Osaka, waar de burgemeester met dit plan kwam. Hij zei dat tijdens de coronacrisis mannen beter boodschappen kunnen doen dan vrouwen. Blijkbaar is naar zijn idee ‘boodschappen doen’ iets waar de ene sekse beter in is dan de andere. Het valt me nog mee dat hij niet opperde dat de vrouwen ondertussen thuis zouden moeten strijken en afwassen.

 

Burgemeester Ichiro Matsui had overigens wel argumenten waarom vrouwen duidelijk niet geschikt zouden zijn voor supermarkten. Vrouwen ‘doen er lang over terwijl ze rondkijken’ en vrouwen ‘twijfelen over dit en dat’. Twijfelen doe ik inderdaad ja, maar ik twijfel nu vooral of die Matsui niet een tikje van de molen heeft gehad.

 

Tot niemands verbazing, misschien die van Matsui zelf uitgezonderd, vielen zijn uitspraken online niet erg in de smaak. Want ja, ze gingen meteen ‘viral’, maar de commentaren waren niet bepaald mals. Matsui heeft inmiddels zelf ook gereageerd of de commotie. Hij zei dat zijn opmerkingen misschien als ouderwets kunnen worden bestempeld (joh, zou het?), maar dat ze wel van toepassing zijn binnen zijn familie. Arme familie.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer