10 tips hoe je je eten langer kunt bewaren

 

Kom je thuis met je boodschappen, bevind je je meteen in een spagaat: je mag/wil niet te vaak naar de supermarkt dus je hebt voor een week spullen in huis gehaald, maar hoe ga je dat in godsnaam allemaal vers houden? Met deze tips kom je een heel eind.

 

We schreven eerder al dat de vriezer je beste vriend is deze tijden, en ook wat chefs daar graag in bewaren. En die chefs, die hebben nog meer handige tips hoe je allerlei dingen het best vers kan houden. Doe er je voordeel mee!

 

  • Inmaken op zuur of conserveren als jam is natuurlijk al van oudsher dé manier om groenten en fruit te verwerken dat het anders niet zou halen. Hier lees je hoe je zelf lekkere pickles maakt. De prachtige potjes van onze Steffi al gezien?!
  • Koffiebonen, waarvan je wellicht net een lekker grote lading hebt besteld bij een specialty coffee bedrijf, kan je in kleine porties luchtdicht in de vriezer bewaren. Langer dan een maand is niet aan te raden.
  • Brood, zelfgebakken of niet, dat je ongesneden in huis hebt en dat je niet binnen twee dagen gaat opmaken, snij je eerst in sneetjes die je vervolgens invriest. Kan je elke dag goeie avocado toast maken, of het beleggen met old school lekkere ossenworst en die augurkjes die je net zelf hebt gemaakt.
  • Druiven kan je, net als stukjes gepelde banaan, invriezen als ijskoud zoet snackje. Eerst wassen en drogen, dan op een plaatje invriezen, en dan kan je ze bij elkaar gooien in een bakje in de vriezer. (Zo plakken ze niet allemaal aan elkaar).
  • Champignons zijn niet dol op die plastic verpakkingen waarin ze doorgaans verkocht worden. Bewaar ze liever in een papieren zak en als je die niet hebt, in keukenpapier gerold in een open plastic zak.
  • Melk kan je beter op de onderste plank van de ijskast bewaren dan in de deur. Die temperatuur (in de deur) schommelt namelijk het meest.
  • Bosuitjes waarvan je alleen het groen gebruikt: zet de steeltjes met wortel in een glas water, dan groeit er straks nieuw groen uit!

 

  • Bosjes kruiden kan je het best direct wassen, goed afdrogen en dan oprollen in een vochtige theedoek of sterk keukenpapier en onderin de ijskast bewaren. Je kan ze ook rechtop in een glas water bewaren. En anders is pesto natuurlijk de oplossing! Kan je van allerlei kruiden maken.
  • Bananen die lekker lang doorgelegen hebben zijn natuurlijk fantastisch voor bananenbrood of –wafels, maar mocht je ze wat langer geel willen houden dan kun je dat stuk steel waar ze aan elkaar zitten inpakken in een stukje plasticfolie. (Zo worden ze ook wel eens verkocht).
  • Komkommers kan je het langst bewaren door ze (gewassen) in keukenpapier in een plastic zak in de ijskast te leggen. Ook handig: pureer ze in de blender en vries in een ijsblokjesvorm in. Heel lekker in zomerse drankjes, of een stevige Bloody Mary.

 

Door: Redactie FavorFlav