Wie vertrouw jij nog in deze malle epidemie?

 

Pff, nog even en dan krijgt de eerste Nederlander Het Vaccin. Ik kan het woord dat begint met een ‘c’ en eindigt op ‘orona’ bijna niet meer horen.

 

 

Heb jij soms ook het gevoel dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd? Wel een mondkapje, geen mondkapje. Scholen open, scholen dicht. We gaan vaccineren, maar wanneer dan?

 

Het kabinet vindt er wat van, het OMT vindt er wat van, de oppositie vindt er wat van. Is er iemand die mij kan uitleggen hoe we er nu echt voor staan? De tsunami aan informatie die ik dagelijks voorgeschoteld krijg is me soms gewoonweg teveel en dan zie ik door de bomen het bos niet meer.

 

Gelukkig zijn er twee mensen die ik nog wel vertrouw: Marion Koopmans en Diederik Gommers. De ene is de hoogleraar virologie, de ander is de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Twee mensen van wie ik, tot corona in Nederland opdook, nog nooit had gehoord, maar die nu bijna dagelijks vanuit diverse talkshows de onzin weten te bezweren die er rondgaat over deze pandemie.

 

In begrijpelijk Nederlands leggen zij keer op keer geduldig uit wat het virus met je doet en waarom de maatregelen die genomen zijn best wel hout snijden. En fantastisch hoe ze steeds weer, zonder de mensen met een andere mening uit te lachen, de verbinding blijven zoeken door met ze in gesprek te gaan en uit te leggen hoe het nou echt zit met dat ellendige virus. Klare taal dus.   

 

Geen wonder dat zij beiden de Machiavelliprijs krijgen. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die positief bijdraagt aan publieke communicatie.

Volgens de jury hebben Koopmans en Gommers de prijs gewonnen vanwege ‘hun niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek. Enthousiast en onvermoeibaar weten zij keer op keer feiten en fabels over het virus te onderscheiden in een begrijpelijke taal’.

 

Ik zal je nog even een voorbeeldje geven met dit Instagrambericht van Diederik Gommers.

 

Hoe duidelijk wil je het hebben? Wat een held die man. Ik zeg: Diederik for president!

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Diederik Gommers (@diederikgommers)

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit