Met m’n gat op de yogamat

 

Nou daar ging ik gisteravond weer hoor, vol goede moed met m’n matje onder m’n arm de deur uit naar m’n yogales.

 

 

Het heeft wel even geduurd, maar nu vind ik het heerlijk. Die eerste les wist ik niet wat me overkwam. Ik moest me in allerlei bochten draaien en het duurde wel een paar weken voor ik de oefeningen eindelijk door had en niet meteen omviel. Ik zat steeds helemaal in de knoop en kon van ellende soms niet meer overeind komen. En mijn juf is zo lening, die kun je zo dubbelvouwen. En hartstikke lief is ze ook, want ze heeft me nog nooit uitgelachen.

 

En een spierpijn de dag erna! Niet normaal zeg, ik dacht dat ik doodging. Sjonge wat voelde ik me geradbraakt. En laat dat nou precies de bedoeling zijn. Alles wordt lekker opgerekt van mijn kruin tot aan m’n voetzolen en alles wat daartussen zit. En dat is een heleboel, kan ik je vertellen. Ik heb last van spieren waarvan ik niet eens wist dat ik ze had!

 

Met een tas vol hulpstukken ga ik de deur uit. Matje, kussentje, strip, rolletje. En mijn yogajuf weet daar iedere week weer een heerlijk afwisselende les bij te verzinnen. De hele dierentuin komt voorbij: de adelaar, de kameel, de hond, de cobra. Ik draai m’n hand er inmiddels niet meer voor om. Alhoewel… ook dat is een oefening. Je zult het niet geloven, maar ik sta zelfs af en toe op mijn hoofd. Weliswaar gestut door een bankje, de juf en drie andere cursisten, maar toch. En dat is echt een geweldig gevoel.

 

We staan al jaren iedere week met hetzelfde clubje vrouwen ons best te doen. Heel af en toe doet er een verdwaalde man mee aan het klasje. Die schrikt blijkbaar zo van al die vrouwen dat we die haast nooit voor een tweede keer terugzien.

 

Er wordt ook wat afgezucht en gegaapt. Lekker hoor, om al die spanning los te laten.

yogales

 

Het fijnste aan de les zijn de laatste vijf minuten. Oeh, languit op m’n matje liggen, sokken aan, dekentje eroverheen, niks meer aan doen. Hoor ik er daar nou eentje snurken?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit