Met deze verrukkelijke kostuumdrama’s van BBC First kom je die lange winteravonden wel door

 

Buiten wordt het nog steeds vroeg donker en de regen tikt tegen de ramen. Hoog tijd om je op de bank te nestelen met een kop thee, wat lekkers en de fijnste kostuumdrama’s van BBC First.

 

 

 

Als je van kostuumdrama’s houdt, dan zit je goed bij BBC First, want daar vind je de mooiste series over vervlogen tijden. Voor de romantische zielen onder ons werkt er niets beter tegen de winterdip dan lange ruisende rokken, koetsen met paarden en prachtige landhuizen in combinatie met een brandend verlangen naar die ene man of vrouw die je hart sneller laat kloppen.

 

Zoals in The Pursuit Of Love, naar de tragikomische roman van Nancy Mitford, een van zes excentrieke Engelse Mitford sisters. Deze zussen waren aan het begin van de vorige eeuw mateloos populair in de Britse High Society. De serie ging over Fanny en Linda, twee nichtjes en elkaars beste vriendinnen, die in de roaring twenties van de vorige eeuw opgroeiden op het weelderige landgoed Alconleigh waar ze droomden van een groots en meeslepend leven met een puissant rijke erfgenaam.

 

Of Sanditon, de serie over het slapende badplaatsje dat een nieuwe mondaine plek voor the rich and famous werd. Tjokvol met romances en prachtige zijden jurken en met een heerlijk sprookjesachtig einde toe. Het verhaal is gebaseerd op het laatste onvoltooide boek van Jane Austen (je weet wel, de schrijfster van het heerlijke Pride and Prejudice) en heeft dus alle ingrediënten voor een fantastisch kostuumdrama. Ik kan je nu al verklappen dat het tweede seizoen van Sanditon in december terugkomt op BBC First.

 

Als groot fan van kostuumdrama’s geef ik je deze toffe tips die vast ook helemaal in je straatje passen en binnenkort te zien zijn op BBC First.

 

Toen ik vorig jaar schreef over Call The Midwife regende het reacties. Blijkbaar zijn er onder de Franska-lezeressen talloze liefhebbers van dit verhaal over Nonnatus House, een geboortekliniek in een van de armste wijken van Londen. Je volgt het dagelijkse leven van nonnen en verloskundigen in de jaren vijftig en zestig die vrouwen helpen om hun kindje veilig ter wereld te laten komen. Inmiddels ben ik ook fan van de avonturen van Trixie Franklin, Sister Julienne en Doctor Patrick Turner en verheug ik me al op een avondje nostalgie als in december de nieuwe kerstspecial te zien is.

 

Mijn all time favourite moet ik natuurlijk ook noemen en dat is All Creatures Great And Small, over de belevenissen van dierenarts James Herriot, zijn vrouw Helen en collega Siegfried Farnon in hun praktijk Skeldale House in de prachtige glooiende groene Yorkshire Dales. Het speelt zich af in de jaren dertig en wat is dat genieten geblazen zeg. Daar heb ik zelfs een enorme liefde voor labradors, truttige wollen vestjes en parelkettingen aan overgehouden. Ik kan er geen genoeg van krijgen, hoe leuk is dat?

 

Het grote zwijmelen kan weer beginnen. Skip de winterdip want er is de komende donkere dagen genoeg te zien op BBC First.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit