Met deze app blijf je oplichters de baas

 

Heb jij weleens een mailtje ontvangen waarbij je aan je theewater voelde dat er iets niet klopte? Met deze app weet je voortaan waar je op moet letten.

 

 

Toen ik van de week mijn mail opende zag ik een bericht van mijn bank. Dat er iets niet klopte had ik wel door, maar wat dat nou was, dat zag ik niet. Zo geslepen zijn de internetcriminelen inmiddels. Ze sturen mails die er bijna net zo uitzien als die van de echte energieleverancier. Of je wordt gebeld met het nummer van je eigen bank, maar dan heb je iemand uit Verweggistan aan de lijn die jouw eurootjes uit je bankrekening kletst. Echt, het gebeurt waar je zelf bij staat. Maar wat jij dan niet doorhebt is dat de fraudeurs net zolang vissen tot jij hapt. En dan ben je de sigaar en word je soms helemaal kaalgeplukt.

 

Natuurlijk denk je: dat overkomt mij niet. Nou, was het maar zo’n feest, jaarlijks worden duizenden mensen door valse mails en telefoontjes op het verkeerde been gezet. En dat zijn echt niet alleen maar argeloze hoogbejaarden die geen verstand van internet hebben.

 

Het televisieprogramma Opgelicht?! van Jaap Jongbloed besteedt regelmatig aandacht aan zulke oplichtingspraktijken en laat de laatste mode zien die criminelen toepassen om mij, de argeloze gebruiker van telefoon en internet, een oor aan te naaien. Om dat te voorkomen is er samen met dat programma nu een handige app gemaakt. In deze app staat een overzicht van de meest actuele waarschuwingen op het gebied van oplichting en bedrog.

 

Je kunt je op één of meerdere categorieën binnen de app abonneren, zoals valse mailtjes, foute webshops, of een datalek waarbij criminelen bijvoorbeeld achter jouw betaalgegevens proberen te komen. Je krijgt dan een melding zodat je actie kunt ondernemen en jij de oplichters te slim af bent.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit