Me maandagse stukkie

 

Lig het aan mij? Dat heel veel mense niet meer normaal kunne prate? Om over schrijve nog maar te zwijge.

 

Ik hoor af en toe interviews met voetballers waardoor ik denk: o ja natuurlijk die komt gewoon uit een ander land, logisch dat ie zo merkwaardig praat. Laatst ook weer. Ik informeerde even bij m’n man, bleek die jongen een geboren en getogen Hollander te zijn. Heeft ie blijkbaar op straat of van de een of andere rapper zo raar leren praten. Waarom ik interviews met voetballers hoor? Omdat praten over voetbal minstens tien keer zoveel tijd in beslag neemt als voetballen zelf, je ontkomt er dus gewoon niet aan. En omdat veel mannen van voetbal houden. De mijne ook.

 

Ik wilde m’n verhaal lollig beginnen in ‘de taal van nu’ zeg maar. Helaas, ik kwam niet veel verder dan twee zinnetjes, want het lukt me niet. Ik kan veel dialecten en talen nadoen, schud ze als het ware zo uit m’n mouw. Ook als ik een taal nog niet machtig ben, komen de klanken er best geloofwaardig uit. Je zou zomaar kunnen denken dat ik bijvoorbeeld vloeiend Fins spreek als je me een Fin zou horen imiteren. Helpt goed om een taal te leren hoor, gewoon de klanken nadoen, beetje papegaaien eigenlijk, zo heb ik het met Italiaans ook gedaan. Maar dat straattaaltje dat intussen verworden is tot de taal die sommige voetballers bezigen gaat me niet lukken. Daarbij zou me moeder zich rot geschaamd hebben als ik zo ging praten. 

 

Me moeder, ja, je leest het goed. Hoe vaak ik dat tegenwoordig niet ergens lees… Niet normaal toch? Ik vind het zelfs een beetje respectloos naar je moeder om het zo te schrijven. Al geef ik meteen toe dat dat zomaar een leeftijdsding kan zijn. Of zelfs arrogant. Ik stel het nu eenmaal op prijs dat er een beetje algemeen beschaafd Nederlands wordt geventileerd om me heen.

 

Stel: je komt over een jaar of zestig in een verzorgingshuis tussen de oudjes, praten ze daar dan intussen allemaal zo? En hoe praten hun kleinkinderen dan? Man, man, man, het is maar goed dat mensen nog geen driehonderd jaar oud worden. Moeten ze drie keer opnieuw hun eigen moedertaal leren. Zouden er in zo’n tehuis over zestig jaar ook rappers rondspringen bij de borrel na de klaverjas-middag? En die ouwetjes van dan, helemaal onder de tattoos, mee hiphoppen achter ‘me rollator’? Ik zie het al helemaal voor me. Geef mij even een tijdmachine, ik zou best eens willen kijken hoe het er tegen die tijd aan toegaat. Alleen maar kijken hè, want ik versta er natuurlijk geen woord van, van al die hoogbejaarde hiphoppende rappers.

 

Veel liefs. Hou vol. En blijf lachen. Want dat is gezond zoals je weet.

 

Franska

 

PS. Iets heel anders: op 2 december van 20.00 tot 22.00 is TEDxAmsterdamWomen. Deze keer uiteraard online. Je kunt er een ticket voor kopen, dan kun je het thuis live bijwonen. Ik kijk, want Angela Maas is een van de sprekers, de beroemde cardioloog die er keihard voor vecht om het vrouwenhart en de speciale aanpak die dat nodig heeft onder de aandacht te brengen. Er zijn in totaal zeven sprekers die elk zeven minuten aan het woord komen en tussendoor is er amusement. Leuk toch? Ik mag vier tickets gratis weggeven. De eerste vier mensen die op Facebook aangeven dat ze willen krijgen er eentje. Tot zo dus misschien!

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska