MDNE? IENEGAODD?

 

Oftewel: Moet Dat Nou Echt? Is Er Nou Echt Geen Andere Oplossing Dan Dit?

 

Waarom wordt alles op televisie tegenwoordig steeds afgekort?

 

We hebben allang overal iets voor uitgevonden, opdat het allemaal wat sneller kan. We communiceren met smileys, in plaats van face to face met elkaar, ODMET (Of Desnoods Met Een Telefoon). Waarom verzinnen we dan voor elk televisieprogramma ineens heel lange titels, en gaan we ze vervolgens weer lopen afkorten? HOD! (Hou Op Daarmee!)

 

Vroeger keek ik gewoon naar Oebele. Punt! HG was nog gewoon een schoonmaakmiddel, en echt geen Hollands Glorie hoor. De TT was een race en geen Tita Tovenaar, en TLTZEIDL, dat spraken we gewoon helemaal uit.

 

(Ehhh… Ja, die laatste ga ik nog even niet verklappen, want ik stel me zo voor dat jullie nu allemaal gaan zitten raden welk programma dat zou kunnen zijn. Dus ik verklap hier alleen dat de kandidaten allemaal met zó’n bloedgang te water gingen (of de lucht in) dat er tijd genoeg overbleef om de hele naam van het programma steeds weer uit te spreken… Weet je het dan?)

 

En FM bestond al in radioland, dus het televisieprogramma Farce Majeur had toen gewoon pech. Het programma Bed & Breakfast bestond nog niet, maar evengoed was Buurman en Buurman gewoon Buurman en Buurman. Niks geen B&B!

 

‘Z ’ A’ werd zelfs toen al te ingewikkeld gevonden, denk ik. Dus ‘MDAVDVDP’ sprak Carry Tefsen nog gewoon uit als: ‘Met de assistente van dokter Van de Ploeg!’

 

Loekie Knol en Rob de Nijs speelden nog gewoon de hoofdrollen in… pfff… ja dat wordt wel een beetje lang, dus die noem ik hier dan toch maar even KUODWNHVM?, en de SM-show had ik heel raar gevonden als alternatief voor Soundmix Show. Men noemde Babbelonië ook geen BBL om verwarring met latere leerwegen te voorkomen, en OV was geen optie voor Opsporing Verzocht omdat men daarmee gedoe met het openbaar vervoer voorzag. Een lijntje had toen echter wel al te maken met cocaïne – en weer niet met een klein trammetje van het eerder genoemde openbaar vervoer – maar de TT speelde zich nog steeds alleen maar af in Assen en had dus ook later nog steeds niks te maken met Tros Triviant. Snap je ’t nog?

 

Wanneer je WW trok dan keek je misschien best wel graag naar Waku Waku (of Wondere Wereld), maar de afkorting zei meer iets over de cijfers van je bankrekening dan over de (door jou beïnvloede) kijkcijfers. Eigenlijk was vroeger alles veel duidelijker.

 

GTST en WIDM? bestonden nog niet en VGTG heette toen nog gewoon Van Gewest Tot Gewest. Wel zo duidelijk!

 

Toch is Q&Q er, denk ik, in die tijd al mee begonnen. En daarna was het hek van de dam.

 

Programma’s uit de VS, het weerbericht van het KNMI, of een potje voetbal tijdens een NK of een WK, dat begrijp ik nog wel. Maar dat het Witte Huis nu ineens WH genoemd gaat worden in de kranten (of dubbeljoe eetsj op Tievie), dat vind ik gewoon KUT (Kwalitatief Uiterst Teleurstellend). Ik moet eerder aan de WHO denken dan aan the White House en ik ga zo alles door elkaar gooien.

 

Stoppen Dus Daarmee! (Oftewel: SDD) (Ook bij DWDD!)

 

Ik word al gek van berichtgeving over MAFS en SYTYCD. En voordat ik dan doorheb dat het krantenartikel over ‘Married At First Sight’ en ‘So You Can Think You Can Dance’ gaat, is het programma alweer van de buis gehaald vanwege slechte kijkcijfers.

 

NDD!

 

Of beter gezegd: Niet Doen Dus!

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke