Mayonaise zonder ei

 

Ik was in eerste instantie kritisch. Ik geef het toe: voor mij moest er gewoon ei in mayonaise. Ik kon me serieus niet voorstellen dat mayonaise zonder ei lekker zou zijn.

 

Zoiets als een ei zonder zout. Maar ik ben bekeerd, mayonaise zonder ei kán gewoon.

 

Er is een groeiend leger vegans. Misschien eet niet iedereen elke dag volledig plantaardig, maar vegetarisch en veganistisch eten is allang geen uitzondering meer. Nu ben ik persoonlijk een alleseter, hoewel ik wel minder vlees eet dan vroeger, maar ik ben zeker geïnteresseerd in alle nieuwe ontwikkelingen.

 

En vegan mayonaise is zo’n niet meer te ontkennen ontwikkeling. Omdat ik mijn mayonaise altijd zelf maak, dacht ik: dit moet ik toch eens uitproberen. Nou en dat viel dus niet tegen. Helemaal niet zelfs.

 

‘Gewone’ mayonaise maak ik altijd in no time met de staafmixer. Supersimpel. Olie, azijn, mosterd, ei of eidooiers en peper en zout in een mengkom, staafmixer erop, even laten draaien en dan de staafmixer voorzichtig omhooghalen wanneer je merkt dat de massa dik wordt.

 

En dat kan dus ook op dezelfde manier zonder ei maar met sojamelk. Geloof me, het is goed te eten, hoewel het gek klinkt. Dit is de basis: 5 eetlepels sojamelk, 2 theelepels witte-wijnazijn of appelazijn, 10 eetlepels zonnebloemolie, dijonmosterd of een flinke theelepel mosterdpoeder én een theelepel kurkuma. Peper en zout naar smaak. Die kurkuma (geelwortel) vind ik een must omdat ik goudgele mayonaise gewoon lekkerder vind dan bijna witte. Zo werken mijn hersenen nou eenmaal. Zie ik bleke mayonaise dan vind ik dat toch minder aantrekkelijk, en die kurkuma is gewoon een trucje om jezelf voor de mal te houden (nou ja, het is ook nog eens goed voor je). Het enige wat je nu hoeft te doen is de staafmixer erin zetten, aanzetten en voor je het weet (zorg dat alles lekker koud is) heb je vegan mayonaise.

 

In plaats van sojamelk kun je ook mayo maken met gewone melk; dan is het niet vegan, maar nog wel steeds ei-loos. Ook heel lekker om dan dragonazijn te gebruiken en op het laatst fijngehakte blaadjes dragon door de mayonaise te roeren.

 

 

En er is nog een methode: mayonaise gemaakt met het vocht van een blikje kikkererwten, aquafaba. Het grappige is dat het vocht van de kikkererwten eigenlijk net zo werkt als eiwit, want je kunt er ook meringues van maken. Gewoon het blik kikkererwten in een zeef boven een kommetje omkeren en het opgevangen vocht gebruiken. ‘Fabanaise’ noemen ze deze mayonaise ook wel.

 

Ca. 3-4 eetlepels vocht van de kikkererwten, zout, peper, mosterd of mosterdpoeder, 2 theelepels citroensap en 200 ml zonnebloemolie. Klop eerst met de staafmixer de aquafaba met zout, peper, mosterd en citroensap op en schenk er dan, terwijl de motor draait, langzaam de olie bij.

 

Ga je een van beide mayonaises proberen?
 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden