Man behind the Brand: Leco van Zadelhoff

Leco van Zadelhoff

 

‘Ik houd van opruimen, dat maakt het overzichtelijk, dat heb ik ook nodig in mijn bovenkamer.’

 

Hij is de beste kapper (en nee, dat vindt hij geen vies woord) en visagist van Nederland, maar heeft nog een ander talent: het inrichten van huizen. En die liefde voor interieur en voor tv smolten samen in zijn nieuwste project: het programma The Interior Project VIPS dat hij zelf bedacht en presenteert.

 

In de bijna twintig jaar dat ik jou ken, ben je denk ik zo’n tien keer verhuisd. Mijn hersens kraken als ik alle huizen in gedachten afga en je onderkomen in de Jordaan heb ik niet eens gezien, zo snel was je er alweer weg. Wat ik wel weet, is dat elk huis binnen twee dagen jaloersmakend strak en gezellig tegelijk is ingericht. Met verfijning en smaak en vernieuwing terwijl het altijd Leco ademt. Hoe. Doe. Je. Dat?

 

‘Ik houd van opruimen, dat maakt het overzichtelijk, dat heb ik ook nodig in mijn bovenkamer.’

 

‘Ik ben 12 keer verhuisd in 24 jaar dus dat klopt en in de Jordaan was de kortste woonperiode, een maand of vier, vijf. Verhuizen is bij mij een militaire operatie: als je alles strak klaar hebt staan en je hebt een fantastisch team om je heen dan werkt het en mijn goal is: verhuizen en ’s avonds staan de bloemen op tafel en staan de geurkaarsen aan. Maanden tussen de verhuisdozen zitten, dat past niet bij mij.’

 

Hoe zou je jouw interieurstijl omschrijven?
‘Mijn interieurstijl is denk ik eclectisch, een van alles en nog wat bij elkaar mix. Ik houd van een strak karkas, goeie materialen, veel muur zodat ik er een hoop kunst kwijt kan, investeren in klassiekers die je keer op keer mee kan nemen. Vergelijk het met je garderobe waarbij je investeert in mooie basics, goede jeans, het perfecte witte overhemd, loafers, een goed jasje en het perfecte kasjmier truitje. En waar het gaat om grapjes, dan doe je dat van iets mindere kwaliteit zodat je die kan vervangen.’

 

The interior project VIPS

 

The Interior Project VIPS (vanavond bij RTL4) is jouw idee. Een groep bekende mensen krijgt een inrichtopdracht. Een beetje Het Perfecte Plaatje, maar dan op interieurgebied. Hoe heb je de deelnemers uitgekozen?
‘Jullie kennen mij als haar- en make upman met een diepe passie voor interieur. De kandidaten zijn mensen die net zo’n liefde hebben voor interieur als ik.’

 

Een huis inrichten is natuurlijk een kwestie van smaak en smaken kunnen verschillen. welke elementen heb je ‘ingebouwd’ om de challenge echt te kunnen cureren?
‘Smaken verschillen en iedereen heeft z’n eigen interpretatie en daarom werken we met opdrachten met een duidelijk doel en een gastjurylid dat veel verstand heeft van het onderwerp van dat moment. Zo hadden we vorige week Monique des Bouvrie en was de opdracht het inrichten van een vakantiehuisje. Monique weet waar je daarbij op moet letten, het moet ‘hufterproof’ zijn, niet te uitgesproken, praktisch enzovoort.’

 

 

Welke mensen hebben volgens jou een zeldzaam goede smaak wat interieur betreft en wat kunnen we van hen leren?
‘Lenny Kravitz heeft die geweldige mix van oud en nieuw, van bijzondere stukken. Het is heel makkelijk om je huis van top tot teen door een binnenhuisarchitect te laten verbouwen en te laten inrichten, maar ik vind het leuk als het een proces is. Pieces die je hebt verzameld, erfstukken; dat allemaal laat een spel ontstaan van oud en nieuw. Kelly Wearstler is een ontwerper die ik heel cool vind, maar ook Mariska Dietz, Monique des Bouvrie en Danielëlle Oerlemans zijn allemaal mensen die stuk voor stuk een eigen kijk op dingen hebben en die ongelooflijk goed met interieur omgaan.’

 

Tot slot: ik zag ooit een interieurdesigner bij Oprah die als gouden tip had: ruim op. Dat maakt elk huis knapper en dat kost niks. Heb je ook zo’n gouden tip?
‘Ik geef het iedereen mee die z’n huis wil verkopen: ontspul! Schuif het voor mijn part onder je bed. Als iemand komt om een huis te kopen, is diegene niet geïnteresseerd in kleine dingetjes van een ander. Ik houd van opruimen, dat maakt het overzichtelijk, dat heb ik ook nodig in mijn bovenkamer.’

 

The Interior Project VIPS is elke dinsdag om 20:35 uur te zien op RTL4.

 

Beeld: William Rutten

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach