Greetjes moeder was er heel bedreven in om te krijgen wat ze wilde

 

 

‘Ze kon manipuleren als geen ander’

 

 

‘Toen ze me voorstelde aan haar nieuwe vriend had ik direct met de man te doen, want hij was in meerdere opzichten haar mindere. Mijn vader, toch niet de eerste de beste en echt wel een man van statuur, had er jaren over gedaan om zich niet meer te laten manipuleren door haar. Hij vertelde er later over dat hij het in het begin niet eens herkende. Mijn moeder was er blijkbaar heel bedreven in om te krijgen wat ze wilde.

 

Zo was ze heel goed in paaien. Ze paaide mijn vader met het klaarmaken van zijn lievelingseten en het uitschenken van een borrel nog voordat hij zijn jas aan de kapstok had gehangen. En dan begon ze onder het eten als een klein meisje te vertellen over een jurkje of een tas die ze had gezien en die hij ook vast en zeker prachtig zou vinden. Ik doorzag haar spel notabene eerder dan mijn vader. ‘Heb je echt niet in de gaten dat het haar alleen maar om spullen te doen is en is het je nooit opgevallen dat ze nooit met een borrel aankomt als ze níets nodig heeft?’ vroeg ik hem eens. Ik was toen een jaar of veertien en mijn moeder en ik vlogen elkaar met de regelmaat van de klok in de haren.

 

Als paaien zijn doel miste ging ze over op mokken en dat kon ze dagen aan een stuk volhouden. Daarmee ging ze boven op mijn vaders ziel staan omdat hij het niet verdroeg om ontkend te worden. Toen ze het een keer in haar hoofd had gehaald om naar Indonesië te willen voor vakantie sprak ze een week niet tegen hem nadat mijn vader haar woedend had voorgerekend wat deze reis zou kosten en dat we daar simpelweg het geld niet voor hadden.

 

Zoals dat wel vaker voorkomt had mijn vader besloten om te wachten totdat ik de deur uit zou gaan voordat hij bij haar wegging. En nu was er dus deze nieuwe man die al tijdens onze eerste ontmoeting begon over hun plannen voor een reis naar de tropen. Want mamma had wel heel veel last van haar reuma tijdens onze Hollandse winters en warmte zou haar lijf ongetwijfeld goeddoen. Ik had haar zelfs nog nooit over reuma gehoord, maar blijkbaar was dit haar nieuwste truc.

 

Ik heb er nog even over getwijfeld om haar vriend te waarschuwen, maar uiteindelijk besloten om het erbij te laten zitten en om het contact met mijn moeder op een nog lager pitje te zetten.’

 

 

Er is veel over te vertellen, over moeders en dochters. Daarom hebben we er een reeks van gemaakt waarin elke week andere moeders en/of dochters aan het woord komen. Allemaal met relaties waar we ons aan kunnen spiegelen, in kunnen verdiepen, over kunnen verbazen, van kunnen genieten en van kunnen leren.

 

Heb jij een moeder-dochterverhaal dat je wilt delen? Dat kan ook anoniem. Als je mailt naar info@franska.nl onder vermelding van ‘moeders en dochters’ nemen wij contact met je op.

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl