Maté

 

Het begon met een antiek zilveren rietje dat ik ergens zag en totaal niet thuis kon brengen. Een gedecoreerd zilveren buisje, licht gebogen, aan de onderkant iets afgeplat met allemaal gaatjes.  

 

 

Het bleek een bombilla te zijn, een roer- en drinkstokje voor maté, een zeer populaire drank in Argentinië en aangrenzende landen als Brazilië, Paraguay, Bolivia, Chili en Uruguay. Wat maté is? Een soort van thee, die trouwens geen thee mag heten omdat er geen theebladeren voor gebruikt worden, maar Yerba maté (letterlijk: mate-kruid). Een infusie dus, en afhankelijk van waar het gedronken wordt ook wel chimarrão, cimarrón of Paraguaythee heet. Ik moest dit ook allemaal opzoeken hoor, want echt, ik had er nog nooit van gehoord. Al speurend kwam ik mooie verhalen tegen en de meest leuke foto’s van mensen die het samen dronken, een slokje nemen en doorgeven, of het koud in parken dronken. Ik leerde ook dat er behoorlijke verschillen zijn in hoe je het kunt drinken. Uit een kalebas, een houten kom, uit glas of metaal, en ooit door de gegoede stand uit zilver gedecoreerde nappen.

 

 

Ik wilde het naadje van de kous weten en ook proeven. En dus ik ben er ingedoken, heb een kalebas met rietje besteld en de yerba-matéblaadjes. Ik was vooral heel nieuwsgierig geworden omdat ik overal las dat de drank zoveel gezondheidsvoordelen heeft. Maté werd namelijk al door de indianen gedronken als energiebooster. 

 

Inmiddels weten we dat de matéboom inderdaad heel veel goeds levert. Zo zitten er in de bladeren stoffen die heel goed werken om toxische stoffen uit je lijf af te voeren (maté is ook vochtafdrijvend), maté versterkt het centrale zenuwstelsel en bevat daarnaast ook enorm veel vitamines (van de B-familie en o.a. vitamine C) en mineralen. Gezond is het dus, maar of ik het heel lekker vind, daar ben ik nog niet helemaal van overtuigd.

 

 

Eerst schep je de blaadjes in de kalebas. Laat ze vervolgens even weken in koud water en schenk er dan telkens wat heet water bij, terwijl je tussentijds de drank door de bombilla drinkt. De drank is bitter, daar moest ik wel aan wennen. Ik ben nog een beetje aan het experimenteren met de sterkte en ga het ook eens koud proberen, maar sinds ik gelezen heb dat de drank ook een rol speelt bij de afbraak van vet ga ik toch eens serieus kijken of dit misschien wel de ideale begeleider van een taartje is.

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden