Even over rijpen en rotten. We kopen vaak meer dan we nodig hebben en denken regelmatig meer met onze ogen dan met ons verstand.
We geloven bovendien te makkelijk dat verse producten langer te bewaren zijn dan de realiteit ons leert. Want de werkelijkheid laat zien dat die bewaartijd altijd korter is dan we denken en helemaal als we de boel ook nog verkeerd bewaren. Niet alles knapt namelijk op van een verblijf in de koelkast.
Nooit in koelkast
Sommige verse groentes of fruit kun je maar beter niet in de koeling bewaren. Zeker tropische vruchten niet, want die zijn heel gevoelig voor zogenaamd lage temperatuurbederf. Een ananas bijvoorbeeld mag je nooit onder de 8 graden bewaren. Niet alleen rijpt een ananas die kouder wordt bewaard niet meer na, maar begint zelfs van binnenuit te rotten. Hetzelfde geldt ook voor paprika’s en zelfs voor komkommers. Deze laatste drogen uit in de koeling. Laat ze het liefst in hun plastic jasje als je ze daarin gekocht hebt. Dan blijven ze het langst vers. De smaak van tomaten gaat écht met sneltreinvaart achteruit als ze koud worden bewaard.
Ook aubergine kun je beter buiten de koeling bewaren, maar onthoud daarbij dat de paarse aubergine liever niet naast de tomaten ligt en ook niet op of naast fruit. Door het ethyleen dat deze groep groente uitademt wordt de arme aubergine bitter en schrompelt hij makkelijk.
Verder ook buiten de koeling houden: bananen, meloenen en ander exotisch fruit, citrusvruchten, appels, aardappelen, uien, knoflook, wintergroenten, brood (droogt eerder uit), chocola en zelfs mosterd, ketchup en bijvoorbeeld augurken hoeven niet in de ijskast. Scheelt toch mooi heel wat ruimte.
Eieren zijn een apart verhaal, ze blijven weliswaar iets langer goed in de koeling maar zijn ook gevoelig voor het oppikken van geurtjes. Bewaren buiten de ijskast kan dus prima maar hou de versheid in de gaten.
Nog een misverstand: Koel bewaren is niet hetzelfde als gekoeld bewaren. Dat laatste betekent in de koelkast maar met koel bewaren wordt meestal bedoeld onder 20 graden.
En dan onze grootste ergernis in het kader van niet of overrijp :de avocado. Hoe kun je dat al voorkomen in de winkel?
Het hangt wel een beetje van het ras af maar over het algemeen kun je stellen hoe helderder groen de avocado is, hoe onrijper en hoe donkerder hoe rijper. De glans van de vrucht zegt ook iets, net als de hardheid bij het vastpakken, maar voor iedereen die avocado’s beurs knijpt, is er een handiger weetje. De beste truc om te zien of de avocado die je koopt goed is, zit onder het ‘naveltje’. Als je het pitje waar de avocado ooit aan zijn steeltje zat, verwijdert, dan moet daaronder een helder gekleurd holletje vandaan komen. Is dat plekje verkleurd en een beetje verschrompeld, dan is de avocado overrijp. Bewaar een avocado ook niet in de koelkast. Daar houdt hij niet van, wel van een papieren zak en als hij nog niet rijp is van het gezelschap van banaan, appel of tomaat. Daar bloeit hij van op (lees: rijpt hij van) Is je avocado overrijp, dan kun je donkere plekken er uit snijden en de rest altijd nog pureren met kokosmelk en een scheutje honing of ahornsiroop. Grillen kan, maar bij voorkeur heel kort en daarna direct eten.
Tenslotte: sommige kruiden als bijvoorbeeld basilicum blijven mooier in een glas water. Maar andere kruiden wikkel je in vochtig keukenpapier. Dan blijven ze echt lang fris, zelfs koriander.
Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.
Leestip
Gebruik jij je zonnebrandcrème van vorig jaar nog?
Gebruik jij je zonnebrandcrème van vorig jaar nog?
Ja natuurlijk, weet je hoe duur dat is? 73%, 169 votes
169 votes73%
169 votes
Nee joh, dat werkt toch niet meer! 20%, 46 votes
46 votes20%
46 votes
l*6%, 14 votes
14 votes6%
14 votes
zonnebrandcrème is even slecht als motorolie op je huid smeren*1%, 2 votes