Mag je je kind een pedagogische tik geven?

 

Toen mijn pubers nog klein waren trokken ze heus weleens het bloed onder mijn nagels vandaan. Maar een pak op hun broek geven? Geen haar op mijn hoofd die daaraan dacht. Of toch wel?

 

Afgelopen vrijdag moest een moeder voor de politierechter verschijnen. Ze werd verdacht van mishandeling van haar 9-jarige dochter. Het meisje wilde niet met het busje mee dat haar naar school zou brengen. De moeder gaf haar narrige kind een pets op de bips. Volgens het meisje zelf kreeg ze echter een klap in haar gezicht. De chauffeur van het busje, die het zag gebeuren, belde de politie. Maar toen hij later door de rechter-commissaris werd gehoord, kon hij zich het incident helaas niet meer goed herinneren. De officier van justitie meende dat er te weinig bewijs was, waarop de rechter de moeder vrijsprak.  

 

Mishandeling is voor kinderen natuurlijk verschrikkelijk. Iedere weldenkende ouder zal het toch echt wel uit zijn hoofd laten om haar kind bewust pijn te doen. Maar wanneer is er sprake van mishandeling en wanneer deel je een pedagogische tik uit? Wanneer ga je als ouder te ver?

 

Niets menselijks is mij vreemd. Als ik terugkijk heb ik zelf ook eens een pets uitgedeeld. Een pak op de broek, met nog een dikke luier ertussen. Drie keer. En van elke keer weet ik het nog precies… Voor mij voelde dat als falen. Ik vond het namelijk een brevet van onvermogen van mezelf als moeder. Blijkbaar kon ik mijn kind niet meer in woorden motiveren, maar moesten er daden aan te pas komen. Weken was ik er zo ziek van dat ik dat gedaan had.

 

Maar veel mensen denken daar anders over en vinden een pedagogische tik best verantwoord.

 

 

 

Ik snap die ouders in hun frustratie soms ook wel. Want je bent nu eenmaal niet altijd zo’n relaxte ouder met een voorbeeldig kind dat doet wat er gevraagd wordt. Maar ik vind het maar lastig, zo’n pedagogische tik. Wat vind jij?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit