Maak die mazelenprik nou toch gewoon verplicht

Omdat in ons land de vaccinatiegrens onder de kritische grens van 95 procent is gezakt, ligt Nederland bij de Verenigde Naties onder de loep. Hoe is dat nu mogelijk?

 

 

Ieder jaar wordt de KidsRights Index uitgebracht. In dit lijstje wordt beoordeeld hoe landen wereldwijd het VN-Kinderrechtenverdrag naleven. En laten wij nou tien plaatsen gezakt zijn op het gebied van gezondheid.

 

                                 

Da’s bijzonder hè? In Nederland, waar iedereen toch toegang heeft tot goede gezondheidzorg. Die weliswaar ieder jaar duurder wordt, maar toch. Wij zijn gezakt op die ladder omdat er steeds minder baby’tjes gevaccineerd worden tegen mazelen. Daarom zullen er waarschijnlijk zeer lastige vragen komen vanuit het kinderrechtencomité van de Verenigde Naties.

 

 

De Nederlandse voorzitter van kinderrechtenorganisatie KidsRights Marc Dullaert zegt in de Volkskrant: ‘Verplichte vaccinatie tegen mazelen lijkt onontkoombaar. Nederland is nu vier jaar op rij onder een vaccinatiegraad van 95 procent gezakt, de grens die door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig wordt aangehouden.’

 

 

Misschien krijg ik nu een heleboel boze reacties van antivaxers, maar ik ben het wel met meneer Dullaert eens. Want als je als ouder ervoor kiest om je kind niet te vaccineren, dan kunnen anderen daar de dupe van worden. Want gaat het recht van een ouder om zijn kind niet in te enten boven het recht op leven van een ander kind? En zeker die heel kleintjes, die nog geen prik hebben gekregen en dus niet beschermd zijn, kunnen verschrikkelijk ziek worden en zelfs aan de mazelen overlijden. En dat is niet nodig!

 

 

Ik ga binnenkort naar New York waar al een forse mazelenepidemie gaande is. Daar maken ze korte metten met de antivaxers. Begin april is in Brooklyn de medische noodtoestand uitgeroepen. Voor burgers die in de getroffen gebieden wonen, is het nu verplicht om je te laten vaccineren en als je dat niet doet krijg je gewoon een forse boete.

 

 

Omdat ik als kind niet tegen mazelen gevaccineerd ben, en van plan ben om ook Brooklyn te bezoeken, ben ik als de wiedeweerga toch maar even naar de GGD gegaan om een prik te halen. Want ook als je op je 50e de mazelen krijgt is dat best gevaarlijk. Volgens de verpleegkundige die ik daar sprak onderschatten mensen het gevaar van mazelen op latere leeftijd. Je kunt er behoorlijk ziek van worden en de restverschijnselen zijn niet mis.

 

 

Die prik was niet zo prettig, maar dat ik nu in ieder geval beschermd ben, vind ik wel zo fijn. Dat gun ik al die kindjes die ook (nog) niet gevaccineerd zijn ook. Misschien toch iets om over na te denken…

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit