Niet vaccineren en het gaat mis; eigen schuld, dikke bult?

 

 

In 1956 brak er een grote polio-epidemie uit in Nederland. Er raakten 1984 mensen verlamd en er overleden er zeventig.

 

 

Een verschrikkelijk hoog aantal. Daarom besloot de regering toen om het rijksvaccinatieprogramma (RVP) te starten. Dat is er niet voor niks. Sinds de komst van het RVP zijn er miljoenen vaccinaties gegeven en is het aantal dodelijke slachtoffers door infectieziekten gelukkig drastisch afgenomen.

 

Maar om groepsimmuniteit te waarborgen is een vaccinatiegraad van 95 procent nodig. Helaas laten steeds minder mensen hun kinderen vaccineren. Deze antivaxers zullen daar heus wel allerlei redenen voor hebben. Maar hun keuze om niet te vaccineren, maakt wel dat anderen daar de dupe van kunnen worden. Een van hun overwegingen is dat je kind er autistisch van zou kunnen worden. Maar dat is vette onzin want er is geen enkele aanleiding voor een link tussen vaccineren en autisme. De arts die met die zogenaamde onderzoeksresultaten kwam bleek een fraudeur van jewelste en mag zijn beroep nooit meer uitoefenen.

 

Maar het kwaad was al geschied. Duizenden, vooral jonge, hoogopgeleide ouders besloten om hun kleintjes niet te vaccineren. Met als gevolg dat er steeds meer andere kindjes ziek worden. En dat is niet best. Op een Haagse crèche is van de week het zeer besmettelijke mazelenvirus geconstateerd. Twee van de patiëntjes hadden hun vaccinatie niet gehaald. Maar een derde kindje, dat ook ziek is geworden, was nog te jong om beschermd te worden. De BMR-inenting (tegen bof, mazelen, rode hond) wordt namelijk aan peutertjes van veertien maanden gegeven.

 

En daar zit volgens mij de moeilijkheid van de keuze om je kind al dan niet te vaccineren. Omdat er ouders zijn die vinden dat er goede redenen zijn om je kind niet te beschermen tegen infectieziekten, lopen heel jonge en kwetsbare kinderen, die gewoonweg te klein zijn om gevaccineerd te worden, gevaar. Onnodig gevaar, volgens mij. Want gaat het recht van een ouder om zijn kind niet in te enten boven het recht op leven van een ander kind?

 

Gezonde kindjes kunnen opeens levensgevaarlijk ziek worden. Een eenvoudige manier om dit probleem op te lossen is dat de kinderopvang kinderen mag weigeren die niet zijn ingeënt. Maar dat is in Nederland wettelijk gezien nog niet mogelijk.

meisje krijgt prik in haar arm

 

Maar niet alleen kwetsbare kleintjes kunnen zomaar ernstig ziek worden. Ook jongeren en volwassenen worden geraakt. Het meningokokkenvirus rukt op. Het afgelopen jaar raakten tien mensen per maand besmet met type W, de dodelijkste variant. Zevenenvijftig mensen belandden op de intensive care en helaas overleden er elf. Vijftig procent van de overlevers houdt er blijvende schade aan over en belandt bijvoorbeeld voor de rest van z’n leven in een rolstoel.

 

Geen wonder dat er een extra vaccinatieronde werd gehouden voor alle Nederlandse jongeren tussen de veertien en achttien jaar oud. Ook mijn puber kreeg een oproep. Gelukkig was ze zo verstandig om ‘m ook daadwerkelijk te halen, want met een simpele prik zorg je ervoor dat een bacterie je leven niet verwoest. 

 

Ik hoop dat al die ouders die hun kroost niet laten vaccineren zich nog een keertje achter de oren krabben. Want het zal je toch gebeuren dat je kind ziek wordt en het had voorkomen kunnen worden… Wat doe je dan? Ik moet er niet aan denken…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit